info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Avtal klart med polsk byggare

En uppgörelse på 115 kronor i timman. Det blev resultatet när Byggnads efter utdragna förhandlingar kom överens om ett avtal med det polska byggföretaget Kormal.

De polska byggnadsarbetarna på företaget Kormal arbetar i Tåby, utanför Söderköping. Kormal har anlitats av Norrköpingsföretaget Avexa för att bygga sex murade villor. Byggnads upptäckte under sensommaren att de polska byggnadsarbetarna var där och jobbade. De saknade avtal.
Enligt uppgifter tjänade de då cirka 9 000 kronor i månaden.

Förhandlingarna startades då om avtal mellan Byggnads och Kormal. Dessa blev utdragna, dels på grund av oenighet om lönen och dels på grund av språkproblem. Men till slut slöts ett hängavtal mellan parterna.
Efter denna är månadslönen cirka 20 000 kronor per månad för arbetarna. Byggnads krävde en högre lön medan Kormal istället ville hamna på 109 kronor i timman.
En svensk byggnadsarbetares ackordslön är cirka 150 kronor i timmen.

-Lönen kunde ha varit bättre än 115 kronor. Men nu har vi i alla fall fått fram ett avtal, säger Lars Karlsson ordförande i Byggnads avdelning 9.
Totalt är nu 22 byggnadsarbetare på arbetsplatsen där villorna håller på att färdigställas. Jobbet ska vara klart i mitten av december. Byggnads kommer att kontrollera att avtalet följs, genom att granska kontoutdrag.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Avtal klart med polsk byggare

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig