info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Avtal klart för maskinförare

1,65 mer i timmen från första oktober och ytterligare 2,65 kronor från 1 april nästa år. Så ser löneökningarna ut i nya maskinentreprenadavtalet som slöts idag.

Det nya 18-månadersavtalet gäller alltså från 1 oktober och omfattar cirka 2 400 maskinförare och byggnadsarbetare. Löneökningarna motsvarar de nivåer som övriga yrkesgrupper anslutna i Byggnads fick i våras.

Utöver löneökningen finns två stora nyheter i avtalet:

  • Avtalets regler om föräldralön förlängs från två till tre månader. Det betyder att nu får en maskinförare som är föräldraledig 10 procent extra från arbetsgivaren, utöver den peng som försäkringskassan betalar ut.
  • Avtalet öppnar för möjligheten att individanpassa arbetstiden. Konkret betyder det att arbetsgivare och arbetstagare har rätt att komma överens om att sprida ut arbetstiden från 05.00 till 22.00 från måndag till söndag. Men det krävs en skriftlig uppgörelse och den uppgörelsen går att säga upp från båda håll med en månads varsel. Arbetgivaren kan alltså inte beordra individanpassad arbetstid.

Förnyad avtalstext

Nu tar ett arbete vid att förnya Maskinentreprenadavtalet. Parterna är överens om att många av texterna är svårförståeliga och i vissa fall helt utan förankring i verkligheten. Moderniseringen ska vara klar till nästa lönerevidering, 31 mars 2011.

Torbjörn Johansson, Byggnads avtalssekreterare, är nöjd med avtalet:

– Just att vi ska förnya avtalet är det jag är mest nöjd med, säger han.

Vad är den viktigaste framtidsfrågan för maskinförarna?

– Maskinförarna har en för svag löneutveckling. Det gäller att försöka hitta möjligheter för gubbarna att få en bättre följsamhet med övriga yrkesgrupper inom Byggnads, avslutar Torbjörn Johansson.

Johan Sjöholm
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Avtal klart för maskinförare

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig