info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Avtal klart för Galaxen

Ett nytt avtal är klart för Galaxenanställda. Det innebär bland annat tryggare anställningar.

Idag, torsdag har Byggnads, Seko och Sveriges Byggindustrier enats om ett nytt avtal om anställningsvillkoren för de som rehabiliteras genom Galaxen Bygg.
-Det är jättepositivt och innebär framförallt säkrare anställningar för Galaxenanställda. Vi har även löst lönefrågan, säger Byggnads vice ordförande Lars Hildingsson.
Galaxen är ett rehabiliteringsföretag och genom detta placeras arbetsskadade och funktionshindrade ut i olika företag.
Men fackförbunden Byggnads och Seko var missnöjda med anställningsvillkoren för de Galaxenanställda och sa därför upp avtalet med Sveriges Byggindustrier. Sedan dess har parterna förhandlat.

Bättre anställningsförhållanden

Det nya kollektivavtalet innebär säkrare anställningsförhållanden.
– Man kan nu ha en visstidsanställning i maximalt 24 månader, därefter övergår anställningen till en tillsvidareanställning med särskilda regler, säger Lars Hildingsson.
Tidigare har det gått att stapla tillfälliga anställningar på varandra i upp till fyra år.
Också då det gäller lönerna blir det förbättringar.
-Grunden är att de som jobbar genom Galaxen ska ha samma lönenivå som de andra i arbetslaget. Lönen är enligt de vanliga kollektivavtalen, säger Lars Hildingsson.
Tidigare har det bland annat kunnat skilja i löneformer och löner mellan Galaxenanställda och andra arbetare på arbetsplatsen.
Också Sveriges Byggindustriers vd Ola Månsson, som även är ordförande för Galaxen Bygg, är nöjd. Han var tidigare orolig för att verksamheten inte skulle kunna fortsätta efter det uppsagda avtalet.
-Nu har vi fått ett kollektivavtal som gör att vi kan fortsätta verksamheten och det finns tydliga och enkla regler, säger han.

1 700 personer

Cirka 1 700 personer är sysselsatta inom Galaxen som ägs av bland andra Sveriges Byggindustrier och flera byggföretag. Den som ska rehabiliteras anställs i ett företag med anpassade uppgifter. Det är en rehabiliteringsanställning och arbetsgivaren får lönebidrag via Galaxen.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Avtal klart för Galaxen

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig