info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Avtal för polska tunnelbyggare

En polsk underentreprenör till konsortiet Lilla Bommen tecknar hängavtal med Byggnads. Det ger upp mot ett 40-tal polska armerare 162 kronor per timme i lön.

På tisdagen, den 3 maj, kom 17 polska armerare till bygget av Götatunneln i Göteborg. Tunnelkonsortiet Lilla Bommen, som nu består av Anjobygg och tyska Bilfinger Berger, har anlitat den polska firman Eurotech för att få fram armerare till slutspurten av projektet.
Eurotech, som tidigare varit underentreprenör åt Bilfinger Berger på Svinesundsbron, har dock inget avtal med Byggnads och armerarna kunde därför inte börja jobba. Men under dagen förhandlade konsortiet med Byggnads avdelning i Göteborg och på kvällen återstod bara detaljer för att nå fram till ett undertecknat avtal.

Eurotech ska enligt överenskommelsen betala samma lön till de nyanlända armerarna som konsortiet betalar till sina anställda. Bilfinger Berger skriver in den principen, som i nuläget innebär 162 kronor per timme, i sitt kontrakt med Eurotech. Eurotech förbinder sig samtidigt att betala ut lönerna i Sverige så att Byggnads avdelning kan kontrollera lönenivån.
Totalt kan ett 40-tal armerare komma att behövas i projektets slutskede. Enligt Byggnads är det svårt att hitta den arbetskraft som behövs i Göteborg.  

Det polska företaget har också fått lova att betala en skuld sedan Svinesundsbron till Fora, det bolag som administrerar avtalsförsäkringar.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Avtal för polska tunnelbyggare

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig