info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

”Att vara stor i käften får konsekvenser”

Byggbranschen förlorar en av sina starkaste röster. Bloggaren och debattprofilen Kalle Fridén slutar som byggnadsarbetare. "Jag fick en möjlighet och tog den", säger han.

Kalle Fridén är känd inom byggbranschen för sin frispråkighet och välbesökta blogg, utsikt från ett tak. Nu byter han jobb och ska börja som ombudsman på heltid vid väg och ban på SEKO, vilket ligger hyfsat nära byggbranschen, enligt Kalle själv.

”Det var dags att byta jobb”

– Jag fick erbjudandet som verkade både roligt och spännande samt omväxlande. Jag började även känna att det var dags att byta jobb. Jag fyller snart 55 och det är få som kan byta bransch vid den åldern, säger Kalle Fridén.
Kalle berättar att det känns jättebra att byta arbete och han ser fram emot att lära sig nya saker om avtal och förhandlingar. Under sina år i byggsvängen har han jobbat fackligt som ombudsman och ofta stuckit ut hakan och sagt vad han tycker om både det ena och det andra. Han har bloggat om sina erfarenheter och säger att hans frispråkighet påverkat hans yrkeskarriär.
– Att vara stor i käften får konsekvenser, men ibland har jag dämpat mig. Om man ska jobba fackligt måste man ha en ideologisk grundsyn och man måste vara verbal och välformulerad.

Kommer hem pigg på kvällarna

Att han kommer sakna byggsvängen råder det inget tvivel om. Kamraterna, gemenskapen och själva arbetet. Men karriärsbytet har också fått han att tänka om hur byggarbetare lever och vad själva arbetet gör med deras kroppar – och själar.
– Förr kunde jag lyfta gipsskivor en hel dag och komma hem helt slut, utan att orka göra något alls. Nu lyfter jag en mobiltelefon på jobbet, vilket gör att jag kommer hem pigg på kvällarna. Det får en att fundera på hur byggjobbare har det och hur det påverkar engagemanget bland dem.

Mer stress bland mindre företag

Kalle upplever att de senaste fem sex åren har arbetsmiljön på byggen försämrats med mer stress och lägre bemanning, framför allt bland mindre byggföretag.
– Jag fick en möjlighet att byta jobb när jag var 50 plus, det är inte alla som får den möjligheten. Vad ska vi göra med alla de 60 plusare som har ont i kroppen? Vi måste prata om det här, säger Kalle Fridén.

Kaj Söderin
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: ”Att vara stor i käften får konsekvenser”

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig