info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

"Återinför krav att ha revisor"

EU-medborgare från fattiga länder sätts in som målvakter. Ekobrottsmyndigheten vill nu återinföra tvingande regler om revisor i småföretag.

Ekobrottsmyndigheten skriver i en ny rapport, att lagen som ger små företag möjlighet att slippa revisorsgranskning, utnyttjas medvetet av kriminella. Myndigheten granskade 300 anmälningar mot småföretag. Många av företagen var kopplade till byggsektorn. Enligt rapporten saknade hälften av företagen revisor.
– Idag avsäger sig 85 procent av de nyregistrerade bolagen revisor. Det är en alarmerande siffra. Vi tror att de kriminella aktörerna nu har sett denna möjlighet, säger Henrik Lundin, strategisk ekobrottsrevisor till SvD.

Raffinerade upplägg

Enligt reglerna från 2010 räcker det att uppfylla två kriterier för att slippa revision. Antingen högst tre anställda, högst 1,5 miljoner i balansomslutning eller högst tre miljoner i nettoomsättning.
Enligt Ekobrottsmyndighetens rapport används raffinerade upplägg: EU-medborgare från fattiga EU-länder får 50 000 mot att de står som ägare av bolag i Sverige. Personer anmäls till a-kassan. Enligt uppgifterna till SvD höjer företagen till och med lönenivån, för att a-kassan ska maxas. Senare kan samma person användas för att plocka ut nystartsbidrag.

”Vi varnade tidigt”

– Vi varnade tidigt, och nu är det ett faktum. Den organiserade brottsligheten har ett upplägg för att utnyttja detta, säger Henrik Lundin.
Myndigheten varnar också för att det blir en negativ spiral när färre företag granskas av revisor. Bristen på revision gör att allt färre anmälningar om brott skickas in och att brotten upptäcks för sent.

”Kontrollfunktioner behövs”

Ekobrottsmyndigheten vill sätta stopp för utvecklingen och vill att lagen ändras och att kontrollfunktioner införs. Det ska vara auktoriserade redovisningskonsulter med tydligt krav att ha kundkännedom. Ett annat förslag är att Bolagsverket meddelar redovisningskonsulten när ledamöter byts ut i småbolag.
Ekobrottsmyndigheten summerar vart utvecklingen är på väg: lägre skatteinkomster, snedvriden konkurrens, fler bedrägerier och brott mot välfärdssystemet, lägre produktivitet och sjunkande tillit till institutioner, om inte något görs.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: "Återinför krav att ha revisor"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig