info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Åtalad för ekobrott

En företagare i Borås åtalas för grova ekobrott, efter en härva där litauiska byggnadsarbetare anlitats. De var lågavlönade och tvingades leva på ett nerslitet kontor.

Mannen åtalas för skattebrott och grova bokföringsbrott, berättar Borås Tidning som också uppger att härvan totalt sett kan ha handlat om svartjobb för många miljoner kronor.
Ett flertal misstankar finns mot mannen. En är att han minst ett par gånger själv tagit ut stora summor pengar, trots att det bokfördes som utbetalningar till litauerna och det företag de arbetade åt. Han misstänks också ha bokfört inköp på över 800 000 kronor från en företagare som flyttat utomlands och inte längre höll på med affärer. Vidare misstänks han för att ha gjort andra privata uttag som redovisats som utbetalningar till olika underentreprenörer. Det fanns också allvarliga brister i bokföringen.

Strafföreläggande

Det var 2009 som härvan avslöjades, efter att arbetare upptäckts då brutit sig in i en återvinningsstation och rotade efter saker som kunde säljas. Det visade sig att åtta-nio litauiska byggnadsarbetare levde i ett nerslitet kontor i Borås. De uppgav att de arbetade åt en byggfirma. Firman drevs av en man och kvinna och arbetarna anlitades av den nu åtalade företagaren. Mannen och kvinnan har tidigare fått strafföreläggande.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Åtalad för ekobrott

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig