info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Åtal väntar efter dödsolycka i Kramfors

Entreprenören saknade kunskap om byggjobb. Kramfors kommun brast i sitt ansvar som byggherre. Det konstateras i arbetsmiljöinspektionens utredning efter dödsolyckan vid rivningsjobb i Kramfors.

Rivningsarbetet i Kramfors utfördes av långtidsarbetslösa som riskerade utstämpling. Arbetsmiljöinspektör Bernt Jonsson säger att det här är det första ärende han utrett där långtidsarbetslösa sätts att göra arbeten de inte har utbildning för.
– Det blir ju en form av utpressning. Säger de nej till jobbet så riskerar de utstämpling. Det blir svårt för dem att säga ifrån, konstaterar han.

Olyckan inträffade den 31 juli. En 38-årig praktikant förolyckades då en byggnad rasade när den instabila konstruktionen utsattes för vind.
Bert Jonsson menar att kommunen gjort fel redan i projekteringen. Man borde insett att entreprenören, en förening utan byggkompetens, inte skulle kunna genomföra projektet på ett riktigt sätt.
– Den direkta orsaken till dödsolyckan var att man gjort hela byggnaden instabil. Konstruktionen klarade inte vindbelastningen, säger Bernt Jonsson.

Bernt Jonsson har nu begärt att kommunen och arbetsgivaren, före den 30 november, lämnar tillfredsställande svar på hur man ska undvika liknande risker vid framtida arbeten. Arbetsmiljöinspektionen i Härnösand har också lämnat ärendet till åklagare för åtalsprövning.
– Jag förväntar mig ett åtal, säger Bernt Jonsson.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Åtal väntar efter dödsolycka i Kramfors

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig