info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Åtal mot tidigare Peabanställd

Åtal har väckts mot en före detta Peabanställd. Utredningen har varit en gren i muthärvan som skakat Göteborgs stad. Mannen ska ha låtit anställda göra jobb som han själv tagit betalt för.

Mannen miste sin anställning och polisanmäldes av Peab 2010, då han också satt häktad i nästan en månad. Nu har åklagaren på riksenheten mot korruption väckt åtal mot honom och mot en man som arbetat som underentreprenör.
Den före detta Peabanställde åtalas för grov trolöshet mot huvudman, det vill säga Peab. Underentreprenören åtalas för medhjälp till detta.

Tjänade 457 000

Mannen ska ha tagit sig an jobb hos privatpersoner. Peab och Peabkunder har fått stå för kostnaderna medan ersättningen har gått rätt in på mannens privata bankkonto. Sammanlagt ska privatpersonerna ha satt in 457 000 kronor till honom.
Dels har mannen, enligt stämningen, i ungefär 640 timmar använt Peabs personal till att göra jobb hemma hos privatpersonerna. Dels har han låtit underentreprenörer leverera material och jobb till ett värde av ungefär 443 000 kronor. Fakturor för de jobben har sedan skickats till Peab och i en del fall har fakturorna skickats vidare till kunder som egentligen inte haft med kostnaden att göra.

Kommunalt bolag fakturerades

Den åtalade underentreprenören ska felaktigt ha uppgett på fakturor att jobben har gjorts hos kommunala Hjällbobostaden, som då har fakturerats.
Brotten ska ha begåtts under 2009 och 2010. Enligt stämningen har brotten orsakat skador till ett värde av ungefär 683 000 kronor för Peab och andra.

Jenny Berggren
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Åtal mot tidigare Peabanställd

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig