info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Festool 940 x 260 V20-21

Åtal mot misstänkta i Karolinska-härvan

Elva personer åtalas för omfattande ekonomisk brottslighet vid bland annat bygget av Nya Karolinska. De misstänks ha undanhållit 20 miljoner kronor i skatt genom att utnyttja socialt utsatta personer som målvakter.
De misstänkta i Karolinska-härvan misstänks för bland annat grovt skattebrott.

Byggnadsarbetaren avslöjade tidigare i vår en omfattande ekobrottshärva där en underentreprenör misstänks ha undanhållit miljontals kronor i skatt. De personer som nu åtalas ska ha varit verksamma i bygg- och flyttbranschen där svart arbetskraft varit en stor del av verksamheten.

Läs mer: Svarta löner för miljoner på Nya Karolinska-bygget

Blev lovade jobb
De misstänks ha undvikit 20 miljoner kronor i skatt genom ett upplägg med socialt utsatta personer från Polen och Lettland som agerat målvakter. Ett tjugotal personer har blivit lovade jobb i Sverige men har istället utnyttjats enligt kammaråklagare Peter Nilsson vid Ekobrottsmyndigheten.
– De har folkbokfört sig här, öppnat flera bankkonton, som de åtalade sedan tagit kontroll över och använt för att föra över stora summor pengar till de bolag som nu är åtalade. Det handlar om 100 olika konton fördelade på 22 personer, säger Peter Nilsson.

Läs mer: Politiker: ”Skanska måste utreda internt”

Kan få mångåriga fängelsestraff
De åtalade misstänks för grovt skattebrott, grovt bokföringsbrott och grov penningtvättbrott och enligt Peter Nilsson kan de vänta sig mångåriga fängelsestraff om de blir fällda. Nio av de elva åtalade sitter häktade sedan tidigare. Förundersökningen är på hela 14 000 sidor och enligt kammaråklagaren ska förhandlingar inledas den 25 april. I juli väntas domen mot de åtalade komma.

Annons
Aerfast 250×600 V21-22
info

Byggnadsarbetaren.se använder cookies för att optimera upplevelsen för dig som besökare. Läs mer