info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Åtal i ekohärva med mångmiljonbelopp

Bluffakturor för 44 miljoner kronor har bytt ägare. 16 miljoner kronor har undanhållits i moms och arbetsgivaravgifter. Nu åtalas 26 personer, många med anknytning till byggbranschen, i en stor ekobrottshärva i Östergötland.

Bland de åtalade finns ägare till företag inom bland annat ventilation, måleri, byggnation, golvläggning, rivning och sanering. Företagen är hemmahörande i Östergötland och Stockholm.

I gruppen ingår 18 företag med både vit och svart verksamhet och nio företag vars enda uppgift har varit att utfärda luftfakturor. De företag som bedrivit verksamhet har betalat dessa fakturor och därefter har stora kontaktuttag gjorts på kontot där pengarna satts in och så har de kommit i omlopp igen. En del av pengarna har gått åt till att betala svart arbetskraft och den del till att betala privat konsumtion.

Två av de åtalade har erkänt. De flesta av de åtalade är utåt sett seriösa företagare och ett par av dem har kopplingar till grov våldsbrottslighet.
Brottsrubriceringarna gäller bland annat grovt skattebrott och grovt bokföringsbrott.
Det hela uppdagades i samband med en skatterevision hos några företag i Norrköping.
– Vi har utrett händelser från 1997 och framåt. Det har funnits en viss bekantskap mellan de inblandade och härvan har växt undan för undan, berättar kriminalinspektör Leif Holgersson, som lett utredningen.
Huvudman misstänks en 39-årig man vara. Han tillhör dem som sålt luftfakturor. Då polisen tog sig en titt i hans dator hittades fakturor för nio miljoner kronor, utställda på olika bolag.

Utöver detta som gäller åtalet vid Norrköpings tingsrätt, har fakturafiffel för 20 miljoner kronor överlämnats vidare till ekobrottsmyndigheten i Stockholm.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Åtal i ekohärva med mångmiljonbelopp

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig