info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Åtal för muta och bestickning

Två representanter för det kommunala bostadsbolaget Trelleborgshem och sammanlagt tre företrädare för byggföretagen NCC och Trebo, åtalades på torsdagen vid Trelleborgs tingsrätt. Åtalen gäller mutbrott och bestickning.

Åtalen handlar om två Tysklandsresor som Trelleborgshems vd, lät sig bjudas på av två byggbolag. På en av resorna deltog även förre styrelseordföranden.
Detta har nu resulterat i att kammaråklagare Per Nichols vid riksenheten mot korruption, åtalat vd:n och förra ordföranden för mutbrott. Samtidigt åtalades en chef på byggbolaget NCC region Syd och två ägare till byggbolaget Trebo, i Trelleborg, för bestickning.

Det misstänkta brottet där Trebo är inblandat är enligt stämningsansökan att vd och ordförande i Trelleborgshem tillsammans med sina fruar låtit byggbolaget bjuda dem på en resa till Lübeck i Tyskland. Resans värde var 2 100 kronor per person.
I fallet NCC åtalas en ansvarig chef eftersom man bjudit Trelleborgshems vd på en resa till Hannover. Resan bedömdes vara värd cirka 6 000 kronor. Med på resan var också företrädare för Malmö kommun. Men där betalade arbetsgivaren resan, helt i enlighet med reglerna.

Båda Tysklandsresorna gjordes år 2 000.
Enligt stämningsansökan har Trelleborgshem köpt tjänster, byggnadsarbeten, av NCC för 35 miljoner kronor under åren 2 000-2 003 och av Trebo för 10 miljoner kronor under åren
2 000-2 001.
Straffet för denna typen av brott är böter eller max två års fängelse.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Åtal för muta och bestickning

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig