info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Åtal: fick sjukpenning och 300 000 i a-kassa

En byggnadsarbetare från Östergötland har åtalats för grovt bedrägeri. Mannen fick enligt åklagaren ut över 300 000 kronor från a-kassan samtidigt som han fick sjukpenning.

Från sommaren 1999, fram till årsskiftet 2003-2004 har mannen enligt åklagaren skickat in kassakort och på så vis fått 305 880 kronor från Byggnads a-kassa.
Mannen fick ersättning för sammanlagt 471 dagar, samtidigt som han var sjukskriven på heltid. Han hade varit sjukskriven i flera år.
Enligt åklagaren bör brottet bedömas som grovt eftersom det handlar om ganska stora belopp.

Mannen riskerar att dömas till fängelse i mellan sex månader och sex år.
Styrelsen för Byggnads a-kassa har beslutat att utesluta byggnadsarbetaren från a-kassan och kräver i stämningsansökan tillbaka hela beloppet, plus ränta.
Det var vid en samkörning mellan försäkringskassans och Byggnads datasystem förra året, som fusket upptäcktes.
– Detta är bland de större bedrägerierna vi haft. Vi gör allt fler körningar för att upptäcka bedrägerier där sjukskrivna erhåller ersättning från oss. Vi hittar 5-10 per år ungefär, fler är det inte, säger a-kassans chef Sten-Åke Thorén.

Den stora gruppen fuskare är i stället de som får a-kassa och arbetar svart, eller de som rest utomlands och inte stått till arbetsmarknadens förfogande. Några hundra sådana fall per år utreds av Byggnads.
– Vi polisanmäler endast då det är tydligt att det är ett bedrägeri. Ofta är det misstag som ligger bakom felaktigheter, säger Sten-Åke Thorén.
– Försäkringskassans och a-kassans datasystem är numera ihopbyggda, så att det poppar upp om någon får dubbel ersättning, tillägger Sten-Åke Thorén.
Stämningsansökan lämnades in till Linköpings tingsrätt igår.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Åtal: fick sjukpenning och 300 000 i a-kassa

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig