info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Åtal efter fallolycka där två skadades

I oktober 2002 skadades två takläggare då de föll från ett tak i Lycksele. Nu har vd:n och platschefen på företaget som hade byggentreprenaden åtalats.

Vd:n för ett byggföretag och en platschef åtalades i slutet av augusti för brott mot arbetsmiljölagen. Det är kammaråklagare Kjell Janneson i Umeå som väckt åtalen. Han menar att de båda gjort sig skyldiga till grovt vållande till kroppsskada.
Åtalen gäller förhållanden på en arbetsplats i Lycksele 2002. Två takläggare, anställda på Takringen i Umeå, arbetade på taket på ett varulager.
– Det började snöa så vi skulle täcka. Min arbetskamrat halkade på presenningen och gled mot takkanten. När han tog tag i skyddsräcket så släppte det i fästet, berättar Hans Öberg, en av de två takläggarna.
Hans Öberg grep reflexmässigt efter räcket för att hjälpa sin arbetskamrat men då lossnade räckets alla infästningar och både han och arbetskamraten föll till marken, åtta meter ner.

Utredningen som ligger till grund för åtalen visar att arbetsmiljöinspektionen cirka en månad före olyckan hade riktat kritik mot skyddsräcket. Felen var trots det inte åtgärdade när olyckan inträffade. Och en månad efter olyckan fann arbetsmiljöinspektionen att andra arbetstagare hade beordrats upp på taket på nytt trots att inget nytt skyddsräcke monterats.
De båda skadade takläggarna har ännu, två år efter olyckan, inte kunnat återgå till arbete.
– Jag fick någon slags whiplash-skada, så jag har ständig värk, säger Hans Öberg.

Han tycker att det är bra att ansvarsfrågan nu blir bedömd i rätten. Både han och hans arbetskamrat har drabbats hårt ekonomiskt efter olyckan. Den inträffade under uppsägningstid, eftersom takläggning i norra Sverige är ett säsongsarbete, och deras sjukersättning har därför satts från a-kassersättning. Hans Öberg har därmed förlorat upp mot 6 000 kronor per månad i inkomst på grund av olyckan.
Om arbetsgivaren döms som vållande till olyckan kan de båda takläggarna få rätt till kompletterande ersättning från arbetsskadeförsäkringen.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Åtal efter fallolycka där två skadades

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig