info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Åtal att vänta efter dödsolycka

En dödsolyck på en Skanskaarbetsplats i Norrköping förra året leder förmodligen till åtal. Arbetsmiljöinspektör Kjell Paulsson konstaterar allvarliga brister på arbetsplatsen.

Olyckan inträffade en oktoberkväll förra året, då en chaufför och en medhjälpare lastade nedmonterade väggblock på en lastbil. De tunga blocken satte den bock som de staplats mot i rörelse. Tre block välte mot lastbilen och klämde chauffören till döds och skadade medhjälparen.
Kjell Paulsson, arbetsmiljöinspektör i Norrköping, konstaterar i sin utredning att det företag som konstruerat och använt den bock som elementen staplats mot ”inte förstått att den var helt olämplig för detta ändamål.” Han skriver vidare att transportföretaget inte informerat åkeriägarna om hur elementen skulle lyftas, att arbetsledning saknades och att bocken var uppställd på sluttande underlag.
Rapporten är nu lämnad till polisen i Norrköping som kopplat in åklagare i den fortsatta utredningen.
– Det handlar om ganska allvarliga brister så jag tror att det blir åtal och att sådana beslut tas ganska snart, säger Kjell Paulsson.
Skanska hade samordningsansvaret för arbetsmiljön på arbetsplatsen. Transportföretaget Alltransport hade ett avtal med Skanska om borttransport av de rivna fasadelementen.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Åtal att vänta efter dödsolycka

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig