info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Asylsökande arbetade gratis med renovering

Under 15 års tid har hundratals asylsökande arbetar gratis med att renovera bostäder åt kommunala Hultsfreds bostäder, avslöjar P4 Kalmar.

För 15 år sedan inleddes EU-projektet Ta Tillvara som gick ut på att asylsökande renoverade de bostäder som Migrationsverket hyrde av allmännyttiga bostadsbolaget Hultsfreds bostäder. Syftet var att de asylsökande skulle få yrkesfärdigheter och lära sig svenska. Arbetet utfördes gratis.
‒ Jag renoverade lägenheter och såna grejer, rev tapeter, bredspacklade och målade, säger den före detta asylsökande Sivakaram Iyathurabi, som arbetade i projektet i fem års tid, till P4 Kalmar.

Fortsatte i egen regi
När EU-projektet tog slut 2011 fortsatte Migrationsverket och Hultsfreds bostäder att driva samarbetet i egen regi. Totalt handlar det under åren om runt 150 lägenheter som renoverats av hundratals asylsökande och enligt Nicke Wainebro, vd på Hultsfreds bostäder, har bostadsbolaget sparat stora summor genom projektet.
‒ Tillsammans med Migrationsverket och staten är det flera miljoner eftersom det har pågått en längre tid. Det är mycket pengar det är frågan om, säger han till P4 Kalmar.

Byggnads har kontaktat
Migrationsverket valde att stoppa projektet i våras, bland annat för att det var oklart vem som egentligen ansvarade för de asylsökande under det att arbetet utfördes. Ett fåtal av de asylsökande, däribland Sivakaram Iyathurabi, har efter praktiktiden fått anställning som snickare eller fastighetsskötare.
Byggnads Småland-Blekinge tog efter uppgifterna fick spridning kontakt med Hultsfreds bostäder för att reda ut om delar av renoveringsarbetet var sådant att det skulle falla under byggavtalet. I så fall hade det kunnat bli aktuellt att teckna hängavtal.
‒ Men det rörde sig inte om något på vårt avtalsområde. Med de uppgifterna vi har nu blir det ingen fortsättning från vår sida, det är i så fall om det framkommer någonting nytt, säger Johnny Olsson, ombudsman på Byggnads verksamhetskontor i Kalmar.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Asylsökande arbetade gratis med renovering

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig