info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Asfaltsläggarens plånboksdröm: Jättelång säsong

Löneåret 2023 har inte börjat bra för asfaltsläggaren Mikael Johnsson. Kung Bore har pressat tillbaka våren och därmed säsongsuppstarten, vilket kommer slå mot Mikael Johnssons plånbok senare i höst.

Asfaltsläggaren Mikael Johnsson vill gärna ha en lång säsong. Ju längre, desto mer klirr i kassan. Foto: Privat Foto: Privat

Mikael Johnsson jobbar i Halland för Veidekke Asfalt. De har en fast månadslön där alla med en viss tid i yrket och viss kompetens har full lön.
– Jag har jobbat med det här i 25 år så jag har full lön. Grundlönen ligger lite under 40 000 kronor i månaden.

Alla som är fullbetalda hos er tjänar lika mycket. Är det viktigt?

Läs också Efter skräckbilderna på Sernekebygget – nya risker vid kontroll

– Ja det tycker jag. Vi gör samma jobb och arbetar tillsammans till allt är färdigt för dagen. Så då tycker jag att det är rimligt.

Inget ”jag ska ha mer än den andra”, alltså. Men det finns en möjlighet för hela laget att trigga lönen lite extra. Och det är då som längden på säsongen är helt avgörande.

– Nu har vi fått gå hemma en vecka när det varit dåligt väder. Det förlorar vi jäkligt mycket på, säger Mikael Johnsson och förklarar hur det hänger ihop:

– När vi fått ihop 1 360 timmar totalt där 125 timmar är övertidstimmar så får vi dubbel lön. Att nå dit så tidigt som möjligt på året är vårt mål. Då får vi en längre period där vi tjänar bättre. Vi brukar nå den punkten någon gång i oktober.

En tidig vår och sen vinter är alltså optimalt.

Hur mycket brukar ni få i lön på slutet av året när ni jobbat in de timmar ni ska?

– Om vi nått alla mål så brukar månadslönen landa på 90 000 kronor. Har vi tur och säsongen blir lång handlar det om två eller tre månader med den lönen.

Då ligger ni ganska bra till när det gäller lönen i byggbranschen som helhet.

– Ja, det tror jag, men de andra knappar in på oss.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Asfaltsläggarens plånboksdröm: Jättelång säsong

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig