info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Asfaltskartellen växer – fler bolag inblandade

Skanska, Peab och Vägverket Produktion är med i den stora asfaltskartellen som håller på att rullas upp. Tillsammans har de lurat Linköpings kommun på miljonbelopp. Samtidigt fortsätter tipsen att strömma in till konkurrensverket.

Uppgifterna om att Skanska, Peab och Vägverket Produktion deltagit i kartellen publiceras i Dagens Nyheter i dag. Tidningen refererar till en inlaga som är inlämnad till Linköpings tingsrätt. Den visar hur bolagen kommit överens om att dela upp jobben. Bakom uträkningarna står en tidigare NCC-chef. Han förklarar att man först bestämmer prisnivån för att få en hygglig vinst och sedan vem som ska lämnade de vinnande anbudet. Enligt NCC-chefen ersätts de som lägger sig antingen genom att de får en annan entreprenad eller genom att de skickar luftfakturor.
DN har konfronterat Skanska Sveriges informationschef Jan Lindgren med uppgifterna och han säger att Skanska i sin internutredning inte hittat något som bekräftar konkurrensverkets misstankar om en kartell.
– Men Skanska består av 15.000 anställda. Vi kan inte utesluta någonting, säger han.
På Peab och Vägverket Produktion har man tillsatt internutredningar. Båda företagen utesluter inte inblandning.
Sedan NCC gick ut och erkände att de deltagit i en kartell har många tips om den olagliga verksamheten kommit in till konkurrensverket. Bland annat från anställda på byggbolagen.
Enligt konkurrensverket kan asfaltskartellen vara det största bedrägeriet någonsin i Sverige. Det finns tecken på att kartellen pågått under hela 1990-talet. Det innebär att kartellen kan ha lurat skattebetalarna på uppemot 40 miljarder.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Asfaltskartellen växer – fler bolag inblandade

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig