info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Asbest rivs utan skydd

Oskyddade rivningsarbetare river asbest. Byggherren Hultsfreds Bostäder är ansvariga och riskerar nu åtal.

– Asbesten är så farlig att en felaktig hantering är åtalbar och då är det beställaren som bär det fulla ansvaret, säger Johnny Olsson, ombudsman på Byggnads i Kalmar till tidningen Barometern.
I Hultsfred håller det kommunala bolaget Hultsfreds Bostäder på med att riva radhuslängor. I tisdags gjorde Byggnadsavdelningen ett rutinbesök på arbetsplatsen och upptäckte då asbesthanteringen.

– Två av våra
medlemmar stod helt oskyddade när grävmaskinisten lade asbesten i en hög. Så får det inte gå till. De borde ha haft dräkter och annan skyddsutrustning på sig. De små asbestfibrerna kan leta sig ned i lungorna och orsaka lungcancer och andra sjukdomar, säger Johnny Olsson.
Janssons Entreprenader som sköter rivningen säger att facket överdriver och att de har gjort exakt som man ska göra.
– Vi hittade en hel del i ventilationskanalerna som var oupptäckt tidigare. Men vi löste problemet genom att lyfta ned kanalerna med isolering för att minska spridningen av asbest, säger företagets Kjell Jansson.

Enligt honom har en saneringsfirma tagit transporterat asbesten till en deponiplats.
– Dessutom är inte asbesten så farlig längre, enligt den gängse uppfattningen. För några år sedan kom larmrapporter men sedan har man ändrat uppfattning. Man ska naturligtvis försöka undvika att andas in ångorna för säkerhets skull, säger han till Barometern.
Byggnads avdelning överväger att polisanmäla hanteringen.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Asbest rivs utan skydd

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig