info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Asbest hamnade i återvinningscontainer

Landstinget i Jämtland hade beställt rivning av ett bostadshus. Det visade sig innehålla asbest.

Trots asbesten fortgick rivningen. Och hade inte ett skyddsombud upptäckt saken hade asbesten kanske återanvänts.
Det var i tisdags som Karl-Axel Bodén, regionalskyddsombud på Byggnads i Jämtland, var ute på arbetsplatsbesök. Vid en rivning av en av landstingets fastigheter upptäckte han material som var misstänkt likt asbest.
Hans farhågor visade sig så småningom vara riktiga. Två byggnadsarbetare hade utan tillstånd och skyddsutrustning rivit stora mängder asbest som legat runt elrör inställda i väggarna. Och inte nog med det. Eftersom delar av rivningsmaterialet skulle återanvändas hade asbesthaltigt byggmaterial hamnat i återvinningscontainern.
– Det var en 20 kubiks container. Det var bara att täcka över den och låta allt gå som asbestavfall, säger Karl-Axel Bodén.
De ansvariga på företaget hävdar att de anställda fått information om asbest innan rivningen påbörjades. Ändå fortsatte de alltså riva.
– Muntlig information är en sak. Frågan är om killarna verkligen vet vad asbest är för något. Det är nonchalant av företaget, eftersom asbest inte är nytt. Det är ett gammalt helvete som vi jobbar för att få bort. Då är det konstigt att inte företaget inte har hårdare kontroller, säger Karl-Axel Bodén.
En saneringsfirma är anlitad för att få bort asbestdammet som misstänks ha spridits över hela fastigheten. Karl-Axel Bodén misstänker också att kakelfixen i fastigheten är asbesthaltig. Detta analyseras just nu.

Johan Sjöholm
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Asbest hamnade i återvinningscontainer

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig