info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Armins föll mot sin död – nytt bakslag för åklagare

Snickaren Armins Lukasenko dog efter att ha fallit på ett bygge. Men vem som bar ansvaret har inte blivit klarlagt. Nu fastslår Svea hovrätt tingsrättens dom som friade två chefer.

Armins Lukasenko föll av okänd anledning och landade flera våningar längre ner. Foto: Polisens förundersökning

Dödsfallet inträffade på en byggarbetsplats i Barkarby 2019 dit snickaren Armins Lukasenko hade kommit från Lettland för att jobba. I samband med bygget av ett vädertak på en lördag föll han av okänd anledning mellan en balkong och ställning på sjätte våningen.

Han föll först två våningar, hamnade på ett ställningsplan, och fortsatte därefter ner mellan ställningen och fastighetens vägg. Han krossade skallen och avled av skadorna, något vi tidigare rapporterat om.

LÄS ÄVEN: Chefer friade efter snickares död

När fallet togs upp i Attunda tingsrätt kunde det konstateras att det fanns allvarliga brister på arbetsplatsen som gjorde att olyckan kunnat ske. Men de två åtalade cheferna, som ansvarade för ställningsbyggande och väderskydd, friades.

Ingen ny bevisning

Åklagaren överklagade till Svea hovrätt, som den 10 juni 2024 har meddelat att de fastställer tingsrättens dom, bland annat på grund av att det inte slagits fast om Armins Lukasenko föll från balkongen eller byggnadsställningen. Balkongskyddet låg inte på de nu friade chefernas bord.

”Parterna har lagt fram samma bevisning i hovrätten som i tingsrätten” står det i domen.

LÄS ÄVEN: Så inträffade olyckan

”Även om jag inte håller med om slutsatsen är det förstås en svårighet när man inte vet exakt hur olyckan gick till och när det är flera aktörer inblandade”, skriver kammaråklagare Anders Gustafsson i en kommentar till Byggnadsarbetaren.

Enligt Anders Gustafsson stannar ärendet troligtvis i hovrätten, för han har svårt att tro att det är något som är aktuellt att försöka överklaga till Högsta domstolen.


Få de senaste byggnyheterna – direkt i din inbox! Prenumerera på Byggnadsarbetarens nyhetsbrev.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Armins föll mot sin död – nytt bakslag för åklagare

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig