info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Årets sämsta bygge - en asbestskandal

14 byggnadsarbetare utsattes för livsfarlig asbest. En av dem var Grzegorz Zaniewicz. Han berättar hur han och kollegorna pressades att riva utan skydd och kunskaper. Sen lurades de på lönen. Det finns många anledningar till att Entré Hotels bygge av Plaza i Örebro blir årets sämsta bygge.
Foto: Margite Fransson.
Grzegorz Zanievicz var en av arbetarna som for illa på årets sämsta bygge: Entré Hotels i Örebro.

Listan över alla problem på hotellbygget som drivs av byggherren Entré Hotels i Örebro kan göras lång: Livsfara, dålig arbetsmiljö, svartjobb och löneskandal.
I flera dagar rev polska byggnadsarbetare rör som innehöll asbest.
-Jag visste ingenting om att det var farligt. Det trillade ner så mycket damm så jag hade svårt att andas, berättar Grzegorz Zaniewicz, en av arbetarna, som rev asbest under tiotimmars pass. Andra bar ut rasmassor och nedrivna rör utan minsta skydd.

Arbetarna fick order av arbetsledningen att göra jobbet, trots att denna hade vetskap om att det fanns asbest. Även om arbetarna känt till riskerna hade de haft svårt att tacka nej. De var rädda att bli av med jobbet och hemskickade. Den pressen ledde också till att de accepterade arbetsgivarens lönenivå på 70 svarta kronor i timmen. Detta upptäcktes i samband med asbestsaneringen.

När ett antal kollegor från Bravida slog larm, uppdagades skandalen och facket stoppade jobbet. Händelsen är nu polisanmäld av både Byggnads och Arbetsmiljöverket och verket har krävt företaget på en sanktionsavgift på 50 000 kronor. Arbetsgivaren har vägrat betala och ärendet ligger hos länsrätten.
-Det allvarligaste är att man leker med folks liv och hälsa när man skickar in dem i ett asbestbemängt rum, när de saknar all kunskap och utbildning om asbest, säger Ulf Boström, arbetsmiljöinspektör.

-Vi känner oss verkligen lurade. Klart man tänker på hälsan. Nu kan vi bara vänta och se, säger Pawel Holonowicz, en annan av de utsatta byggnadsarbetarna.
Han och kollegorna har dessutom inte fått lön sedan i juli. De är uppsagda och utan jobb sedan september. De har inga pengar att resa hem för och sista utvägen, socialen, har inte kunnat hjälpa dem. Byggnads driver lönekraven, vilket kan sluta med att företaget begärs i konkurs för att frigöra statlig lönegaranti. Tidigare lönekrav har lösts efter hot om löneblockad.

Dessutom har arbetarna varit tvungna att anlita advokat, eftersom arbetsgivaren kräver dem på ersättning för bostad, trots att det skulle vara fritt. Byggnads har anklagat Entré Hotels för avtalsbrott i 16 fall. Centrala förhandlingar har slutat i oenighet.
Byggnadsarbetaren har sökt företagets representant Peter Litchell för kommentarer till uppgifterna. Han har inte återkommit.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Årets sämsta bygge - en asbestskandal

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig