info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Årebyggare polisanmäld

En konsult i Stockholm polisanmäldes förra veckan av Byggnads i Östersund. Konsulten har använt illegal polsk arbetskraft vid sitt fritidshusbygge.

Vid arbetsplatsbesök i september fann Byggnads, Målarna och Elektrikerna i misstänkta fall av illegal arbetskraft på flera fritidshusbyggen i Jämtland och Härjedalen. Nu har Byggnads polisanmält ett av fallen, ett fritidshusbygge i området Årebjörnen.
Polisanmälan är riktad mott byggherren, en konsult i Stockholm. På arbetsplatsen fanns tre polska arbetare utan arbets- eller uppehållstillstånd. De utvisades i september.
Polisen har gjort besök på flera andra byggarbetsplatser på vintersportorterna där byggfacken hittade utländsk arbetskraft. Hittills har man dock inte lyckats gripa fler utan erforderliga tillstånd.

När byggfacken besökte ett område i Ramundberget i Hälsingland träffade man på ett tiotal arbetare. Bilarnas registreringsskyltar tydde på att de kom från Polen. Efter byggfackens besök har polisen har vid flera tillfällen varit på plats utan att hittat någon.
När ombudsmännen kom till platsen arbetade polska byggnadsarbetare bland annat på en fastighet som tillhör en företagare från Borlänge.
Borlängeföretagaren säger att han bygger privat och att hans företag inte är inblandat. Vidare säger han att han inte anlitat de byggnadsarbetare som arbetade på hans hus. Han uppger att han själv gjort det mesta av jobbet på huset men att arbetare från grannfastigheterna tillfälligt hjälpt till med något enstaka jobb.

Den egenföretagare i Stockholm som förmedlat arbetskraft till Ramundberget säger till Byggnadsarbetaren att han rekryterar polska arbetare som arbetar på prov under en månad åt fastighetsägarna. Om de visar sig vara ”bra arbetare” ska han hjälpa dem att få f-skattsedel eller arbetstillstånd, uppger han.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Årebyggare polisanmäld

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig