info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Arbetsmiljöverket vill ha hårdare epoxiregler

Arbetsmiljöverket är oroat för att användningen av epoxi ska öka. - Vi överväger att skärpa bestämmelserna för hanteringen av epoxi, säger Jan Olof Norén, kemist på arbetsmiljöverket.

Han ser en klar risk för användningen av produkter med epoxiplast ska öka, när byggfirmorna försöker spara tid.
Produkter för att framställa epoxiplast är mycket allergiframkallande och irriterande för huden.
– När epoxin började användas på 1970-talet fick vi en stor våg av epoxiallergier. Då fick många byggnadsarbetare svåra kontakteksem, säger Jan Olof Norén.
En person som fått hudallergi tål sedan inte att komma i kontakt med epoxiprodukter eller epoxidamm som inte härdat.
Vågen av allergier ledde till nya strängare regler så att allergierna minskade.
Jan Olof Norén är oroad för att riskerna med epoxi börjar falla i glömska och att produkter med epoxiplast ska börja användas för att klara de korta byggtiderna.
– Vi är rädda för att produkterna åter ska komma ut i större skala på byggarbetsplatserna och hanteras av byggnadsarbetare utan utbildning, säger han.
Reglerna för epoxianvändning är stränga. Den som arbetar med materialet måste ha en särskild utbildning. Byggnadsarbetarna ska bära skyddshandskar och heltäckande klädsel för att undvika att få stänk av produkten på huden. Arbetsmiljöverket rekommenderar också visir för att man inte ska få stänk i ögonen.
Bestämmelserna om epoxi finns i föreskrifterna om härdplaster. De går ut på att epoxi endast får användas om det är nödvändigt för att uppfylla de tekniska kraven på slutprodukten. Den får inte användas på tillfälliga arbetsplatser om det finns alternativa produkter, metoder och konstruktioner som ger likvärdigt resultat. I kommentarerna klargörs att det generellt sett är förbjudet att använda epoxi för att på olika sätt korta byggtiden. Förbudet har också fastslagits i regeringsbeslut.
Men samma golvföretag som orsakade regeringsbeslutet, har nyligen ändå använt samma metod och material.
Nu överväger arbetsmiljöverket att strama upp bestämmelserna om epoxi.
– Vi kommer att framöver att se över hela föreskriften om härdplaster. Då kan det bli förändringar också då det gäller epoxi. Men en möjlighet är också att man tillämpar dagens regler ännu striktare, säger han.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Arbetsmiljöverket vill ha hårdare epoxiregler

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig