info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Arbetsmiljöverket varnar för plasttak

Efter olyckan i Västerås då en ung byggnadsarbetare föll ner genom ett tak och dog, går arbetsmiljöverket ut med ett brev till takleverantörer och varnar för riskerna med att lägga in korrugerade plastskivor i plåttak.

Snart skickar arbetsmiljöverket ut ett brev till leverantörer av plåttak. I skrivelsen uppmanar myndigheten företagen att följa byggregler och arbetsmiljöregler, när korrugerade plastskivor infogas i korrugerade plåttak. Detta med anledning av olyckan i maj förra året då en 18-årig byggnadsarbetare dog.

Per Arrenius fick ett jobb som feriearbetare på Westmannakyl i Västerås och hans första uppdrag var att tömma ett antal kylaggregat uppe på ett industritak. Varken Per Arrenius eller hans arbetsgivare hade uppmärksammat plastskivorna, som infogats här och där på plåttaket. De uppfattades istället som en del av det bärande taket.

Arbetsmiljöverket varnar för att plastskivorna med tiden blir spröda och svaga av väder och vind, och påpekar att de företag som levererar tak har ansvar för arbetsmiljön enligt arbetsmiljölagen. Eftersom skivorna åldras fort måste de ha räcke runt om för att vara lagliga. För att plastskivorna ska anses vara ”bärande”, ska de hålla att gå på under takets hela livslängd, skriver arbetsmiljöverket i sitt brev.

– Vi riktar oss till leverantörer av tak eftersom vi tror att leverantörerna har en nyckelroll. Men byggföretag och konstruktörer har naturligtvis ett lika stort ansvar, om de är med och fattar beslut om hur taket ska se ut, säger Gilbert Önsten, handläggare på arbetsmiljöverket.
– Och även byggherren, ej att förglömma, om han deltar i byggprocessen.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Arbetsmiljöverket varnar för plasttak

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig