info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Arbetsmiljöplan saknades - två dömda

Det saknades arbetsmiljöplan på bastubygget. Bygggherren och byggentreprenören har därför dömts för brott mot arbetsmiljölagen.

Kammåklagare Magnus Nilsson, Gällivare, hade åtalat två personer på ett bastubygge för att det saknats en arbetsmiljöplan. Nu har Haparanda tingsrätt dömt dem till dagsböter för brott mot arbetsmiljölagen.

– Detta är en viktigt dom, säger Bertil Pääjärvi, på Byggnads i Kalix.
– Rättsväsendet har tydligt slagit fast byggherrens ansvar för att arbetsmiljöplanen ska bli upprättad. Det är viktigt för oss att kunna visa att den som inte uppfyller sitt ansvar med arbetsmiljöplaner och riskanalyser, riskerar att åtalas och dömas.

Målet gäller en byggarbetsplats där en bastubyggnad skulle byggas år 2002. Det är byggherren som är ytterst ansvarig för att en arbetsmiljöplan upprättas och det var den samordningsansvarige som fick i uppdrag att utföra jobbet i praktiken. Båda de ansvariga kände till skyldigheten att göra en arbetsmiljöplan före etableringen av arbetsplatsen, men av olika skäl blev det inte gjort. På arbetsplatsen fanns arbetsuppgifter med särskild risk och en bedömning av arbeten med sådana ska då också göras. Arbetsmiljöplanen ska sedan också finnas tillgänglig på arbetsplatsen.

De som dömdes var tekniske chefen och den som var byggherreansvarig hos Övertorneå kommun, Rune Blomster. Han fälldes för brott mot arbetsmiljölagen och dömdes till 30 dagsböter, för att som byggherreansvarig ha underlåtit att se till att en arbetsmiljöplan upprättats och hållits tillgänglig på arbetsplatsen vid Niskanpää-Polcirkeln i Övertorneå kommun.
Leif Toolanen, vd för Nordiska Miljöbygg och samordningsansvarig på bygget, fälldes för brott mot arbetsmiljölagen och dömdes till 40 dagsböter. Han döms för att ha underlåtit att se till att arbetsmiljöplanen fanns tillgänglig på arbetsplatsen. Byggentreprenören har fått ett högre straff för att han underlåtit att upprätta arbetsmiljöplanen, trots flera påstötningar från byggherren.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Arbetsmiljöplan saknades - två dömda

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig