info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Arbetsmiljöinspektionen klämmer åt kranföretag

Det kostar att slarva med arbetsmiljön. Varje gång arbetsmiljöinspektionen hittar brister hos Mobilkranar AB i Stockholm riskerar företaget 100 000 kronor i vite.

Det handlar om ett så kallat löpande vite. När arbetsmiljöinspektionen hittar brister hos företaget skickar man in ett föreläggande om vite till länsrätten. Sedan är det upp till rätten att bedöma om det blir något vite eller ej. Arbetsmiljöinspektionen har ledsnat på att hitta brister hos kranföretaget.

– Vi har haft många möten med dem, de har bättrat sig men ännu är det inte helt bra, säger Tommy Lundin, arbetsmiljöinspektör i Stockholm.
Beslut om att lägga ett löpande vite mot Mobilkranar AB tog arbetsmiljöinspektionen i augusti ifjol. De krav som inspektionen ställt handlar om att det ska finnas besiktningsintyg där Mobilkranar AB utför kranarbete. Det ska även finnas dokumentation på arbetsställena som visar att företaget åtgärdat tidigare brister på till exempel mobil- och tornkranar. Arbetsmiljöinspektionen kräver även att det ska finnas instruktioner för drift och skötsel av lyftanordningar.

I slutet på april i år hittade man brister på en arbetsplats och ett vitesföreläggande skickades till länsrätten. Det saknades bland annat besiktningsintyg på en mobilkran.
– Den mobilkranen hade vi av misstag dubbelbesiktigat. Vid den andra besiktningen fann man två mindre fel. Vi hade inte hunnit åtgärda dem när inspektionen kom ut och gjorde en kontroll, säger Christer Edin, chef på Mobilkranar AB.
Eftersom företaget då bröt mot arbetsmiljöinspektionens krav skickades ett vitesföreläggande till länsrätten.

– Jag fick pappren om att vi ska böta 100 000 kronor för ett tag sedan. Jag har ännu inte beslutat om vi ska gå vidare med det, säger han.
Under år 2000 havererade tre kranar i Stockholmsområdet, på tre olika företag. Efter det har arbetsmiljöinspektionen ställt hårdare krav.
– De jagar oss mer nu. Mycket har utvecklats till det bättre men ibland kan jag tycka att det är rätt banala grejer de kontrollerar ibland, säger Christer Edin.

Det löpande vitet som arbetsmiljöinspektionen lagt på Mobilkranar AB ligger tills vidare. Men det är inte vanligt att myndigheten lägger ett löpande vite på ett företag.
– Vi har tröttnat på att år efter år stöta på kranar som inte är besiktigade. Vi gör så här för att tvinga fram en rättelse, säger Lennart Adérn, jurist på arbetsmiljöinspektionen i Stockholm.
Mobilkranar AB är har möjlighet att överklaga en dom från länsrätten till kammarrätten. Högst instans är regeringsrätten.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Arbetsmiljöinspektionen klämmer åt kranföretag

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig