info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Arbetsmiljöexpert varnar för engångsmasker

Vanliga engångsmasker, så kallade bh-masker, är inte tillförlitliga. De släpper igenom dammpartiklar eftersom de inte håller tätt. Det säger arbetsmiljöingenjören Bo Andersson på Previa.

– Det är svårt att få en engångsmask att sitta åt överallt. Det finns nästan alltid glipor där luften sugs in vid inandning, säger Bo Andersson.
Den som använder masken luras att tro att den skyddar. Större partiklar som retar halsen hålls utanför medan små, farliga partiklar som inte irriterar smyger sig in.

– Engångsmasker hör inte hemma i byggbranschen utan passar bättre för stillasittande arbeten. Det är fel att låta byggnadsarbetare som jobbar år ut och år in i dammiga miljöer bära dåliga engångsmasker, säger Erik Nygren, regionalt skyddsombud på Byggettan. Han håller med Bo Andersson på Previa.
Byggnadsarbetare i riv- eller rotbranschen utsätts periodvis för damm långt över gränsvärdena och då måste arbetsgivaren, enligt arbetsmiljöverkets förordningar, satsa på personligt utprovade andningsskydd som verkligen skyddar.

En halvmask av plast eller gummimaterial, till exempel Sundströms ”Silicone”, ger ett fullgott skydd om det finns ett så kallat P3-filter i den. Skägg gör dock att masken inte sitter tillräckligt tätt mot huden.
Många tycker också att halvmaskerna är obekväma, varma, svettiga och tunga att andas i. Till den som arbetar relativt mycket i dammig miljö, många timmar i sträck, bör arbetsgivaren erbjuda en så kallad fläktassisterad helmask.

– Den är lätt att bära, sval och skön och skyddar bra. Fläkten gör att det inte blir något luftmotstånd när man andas. Om man har skägg måste en sådan helmask användas, säger Bo Andersson.
Andningsskyddets filter måste bytas ut regelbundet. Det finns anvisningar till varje mask hur man ska kontrollera filtren.
Enligt arbetsmiljöverket ska den anställde erbjudas andningsskydd med så hög komfort som möjligt.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Arbetsmiljöexpert varnar för engångsmasker

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig