info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Arbetslösa får vänta på inkomstförsäkring

Den kraftiga ökningen av arbetslösheten har gjort att många arbetslösa byggnadsarbetare fått vänta på pengar från Byggnads inkomstförsäkring. Arbetslöse Thomas Fagberg fick vänta över fem månader på att få sina pengar. – Jag tycker att det är för jädrigt. Jag borde ha ränta på de här pengarna, säger 44-årige Thomas Fagberg från Karlskrona.
Thomas Fagerberg har fått vänta länge på Byggnads inkomstförsäkring. Foto: Jörgen Ragnarsson.

Thomas Fagberg blev uppsagd i slutet av oktober från byggbolaget JSB, där han arbetade som snickare. Förutom all stress med att söka jobb har det varit förseningar med utbetalningarna från a-kassan och att få pengarna från Byggnads inkomstförsäkring.
För arbetslösa är inkomstförsäkringen värdefull, vilket ger i genomsnitt 3 000 kronor extra skattefritt i månaden för Byggnads medlemmar.
– Jag har inte fått ut pengarna förrän nu, i mitten april. Det är tur att jag hade pengar undanlagda, annars hade det blivit tufft att betala alla räkningarna, säger Thomas Fagberg.
Thomas, som bor i Karlskrona, ringde Byggnads avdelning Sydost. Han fick ingen direkt förklaring. Sedan bollades han vidare till avdelningen i Halmstad.
– De sa att jag hade skickat brevet fel till a-kassan. Men i så fall kunde de väl ha skickat brevet vidare. Alla skyller på alla, säger han.

Claes Nykvist, som ansvarar för inkomstförsäkringen på Byggnads, bekräftar att det har varit förseningar vad det gäller inkomstförsäkringen. Enligt Claes Nykvist har det tagit tid dels för att Byggnads inte fått in fullständiga handlingar från medlemmarna.
– Det har också funnits en period med en stor anhopning av ansökningar hos Förenade Liv som har haft handläggningstider på mellan fyra och fem veckor, säger Claes Nykvist.
Hur ser du på att medlemmarna får vänta så länge på sina pengar?
– Det är problematiskt och vi gör vad vi kan. Men det här är en ny företeelse som vi har inte så lång erfarenhet av, säger Claes Nykvist.

Per Jonsson är skadechef på Förenade Liv, dotterbolag till Folksam som sköter utbetalningarna av inkomstförsäkringen. Han berättar att det skedde en våldsam ökning av antalet ärenden i början av året. Bara under mars månad var antalet ärenden 3000, jämfört med 4000 under hela 2008. Ungefär 50 procent av Förenade Livs ärenden kommer från Byggnads.
– Vi blev tagna på sängen. Men även hos Byggnads har ärenden hunnit ligga fyra veckor. Och sedan har ärendet legat hos oss i fyra veckor. Medlemmarna har fått vänta i högst två månader och det är klart att det inte är bra att vänta så länge. Vår ambition är att det inte ska ta längre tid än två veckor, säger Per Jonsson.

Förenade liv har nu nyanställt fyra personer och ska nyanställa ytterligare två personer före sommaren. Under april har antalet ärenden minskat något.
Även utbetalningarna från a-kassan har dröjt. Handläggningstiden ute i landet är nu mellan sex och sju veckor. Byggnads a-kassa har därför nyanställt personal som ska klara av den stora anhopningen av ansökningar.
Byggnads inkomstförsäkring innebär att de som tjänar över 18 700 och upp till 35 000 kronor i månaden får ut 80 procent av lönen de första 200 arbetslöshetsdagarna.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Arbetslösa får vänta på inkomstförsäkring

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig