info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Arbetskamraten fick Olas jobb

Danbyggen bröt mot återanställningsreglerna när man gav Ola Anderssons arbetskamrat fortsatt jobb medan Ola själv blev utan. Det slår arbetsdomstolen, AD, fast.

Under vintern 1996 sade det skånska byggföretaget Danbyggen upp två anställda, Ola Andersson och hans arbetskamrat. En av dem kunde dock beredas fortsatt jobb efter uppsägningstiden.
Ola Andersson tog initiativ till att ge sin arbetskamrat företräde under de tre veckor det nya jobbet skulle ta. Orsaken var att arbetskamraten hade specialkunskaper i att bygga terrarier, det jobb som återanställningen gällde.

Efter treveckorsperioden fick arbetskamraten fortsatta korta anställningar på Danbyggen och sedermera fast jobb. Det hade inte Ola Andersson avsett med sin överlåtelse av rätten till återanställning. Han vände sig till Byggnads som begärde förhandlingar med Danbyggen.
Förhandlingarna gav inget resultat och därför har AD nu avgjort tvisten.
Domstolen konstaterar att Ola hade rätt till de tidsbegränsade anställningar som arbetskamraten fick efter treveckorsperioden med terrariebyggande. Danbyggen blir därför skyldiga att betala totalt cirka 60 000 kronor i skadestånd till Ola Andersson och 10 000 i skadestånd till Byggnads.

Däremot anser inte AD att Ola Andersson haft rätt till det fasta jobb som arbetskamraten fick senare. De perioder då arbetskamraten arbetade på de jobb som Ola hade rätt till medförde nämligen att kamraten gick om Ola på turordningslistan för återanställning.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Arbetskamraten fick Olas jobb

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig