info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Arbetsinvandring inom bygg ökar

Ansökningar om arbetstillstånd i byggbranschen har ökat från 25 till 1137 per år. Det gäller personer från länder utanför EU. Nu planerar Byggnads hårdare kontroller av deras arbetsvillkor.

I slutet av 2008 ändrades lagen om arbetskraftsinvandring. Det blev lättare att få lov att anställa arbetare från länder utanför EU, oavsett det generella läget på arbetsmarknaden. Sedan dess har debatten tidvis varit hård. Bland andra fackföreningsrörelsen har framfört att kontrollen av arbetarnas verkliga anställningsvillkor är för dålig, både i samband med ansökan och när arbetarna kommit hit. Man har också pekat på att de här arbetarna är extra utsatta då de är beroende av arbetet för att få stanna i Sverige.

Mångdubbling av ansökningar

Byggnads presenterar nu statistik som visar att byggbranschens intresse för att anställa arbetare från länder utanför EU har ökat kraftigt sedan lagen ändrades.
Facket får alltid tycka till om villkoren som arbetsgivarna presenterar i ansökan till Migrationsverket. Enligt Byggnads andre ordförande Johan Lindholm fanns det 25 ansökningar att tycka till om år 2008, förra året hade siffran stigit till 1137. En ansökan kan gälla flera personer.
– Problemet är att vi hinner inte följa upp det här, säger Johan Lindholm.

Samma trend enligt Migrationsverket

Beslut fattas sedan av Migrationsverket, avslagen är få på ansökningar om arbetstillstånd. Migrationsverkets statistik är inte indelad efter fackförbundstillhörighet, men förra året beviljades 1322 tillstånd för ”hantverksarbete inom byggverksamhet och tillverkning”. Det innebär att en kraftig ökning från tidigare år fortsätter.

Hinner inte kontrollera

Johan Lindholm är orolig över hur stor andel av de utländska arbetarna som verkligen möter de villkor som beskrivits inför Migrationsverket. Han konstaterar att ansökningsprocessen i dag riskerar att bli ett spel för gallerierna då man måste godta arbetsgivarnas löften utan möjlighet att verkligen hinna kontrollera villkoren.
När Hotell- och restaurangfacket följde upp villkoren på 54 arbetsplatser som fått ansökningar beviljade upptäcktes lag- och avtalsbrott på 33. Johan Lindholm säger att även Byggnads nu planerar för att starta ett projekt för att följa upp arbetskraftsinvandrarnas verkliga villkor.

Migrationsverket skärper reglerna

I januari införde Migrationsverket vissa skärpningar i sina kontroller inför att tillstånd beviljas. Byggföretag ska nu kunna visa att lön kan garanteras för den tid som anställningserbjudandet gäller. Företag som tidigare har haft anställda från länder utanför EU ska visa dokumentation av utbetalda löner. Företagen måste också visa att arbetarna har fått information om de villkor som redovisats för Migrationsverket.

Jenny Berggren
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Arbetsinvandring inom bygg ökar

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig