info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Arbetsgivarna vill ha fackklubbar på företagen

Sveriges Byggindustrier (BI) har lämnat över ett förslag till Byggnads om hur de nya Bygg- och Anläggningsavtalet kan se ut. Bland annat vill BI se att MB-grupperna får ett utökat mandat att förhandla fram uppgörelser med arbetsgivaren och att alla löneformer ska vara tillåtna på alla projekt.

I och med att BI nu lämnat över detta förslag kan man säga att avtalsrörelsen kommit igång. I förslaget konstaterar arbetsgivarna att Byggnads har betonat att de vill förenkla och förbättra avtalen.
– Det faktum att både medarbetare och företag ska tjäna på förändringarna medför att förhandlingarna måste präglas av samsyn i de principiellt viktiga frågorna, säger Bo Antoni, vd på BI.
Arbetsgivarna lyfter i sin trevare fram frågan om fackklubbar ute på företagen. De menar att det i andra sektorer i näringslivet finns fackklubbar och att de hanterar de flesta frågor med sina arbetsgivare direkt på plats.
– Byggarbetsgivarna vill att fackklubbar ska kunna etableras även i byggföretagen. Som ett första steg vore det bra om MB-grupperna fick ett utökat mandat att träffa överenskommelser med sina arbetsgivare, säger Bo Antoni.
När det gäller den ständiga tvistefrågan om löneformerna så anser BI nu att alla löneformer – även ackord – ska vara tillåtna på byggarbetsplatserna, men utan att någon löneform prioriteras framför någon annan. BI anser även att denna fråga kan hanteras lokalt av MB-grupperna och företagen.
Att det blir en avtalsrörelse nu beror på att Byggnads nyligen sade upp det treåriga avtal som egentligen skulle ha löpt till den 31 mars 2010. Men det avtalet innehöll en möjlighet för parterna att säga upp avtalet inför det tredje och sista året, vilket Byggnads utnyttjade.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Arbetsgivarna vill ha fackklubbar på företagen

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig