info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Arbetsgivarna sågar avtalskrav

"Lönen måste sättas efter prestation" säger VVS Företagen i en kommentar till Byggnads avtalskrav. Arbetsgivarna vill att även höjningar av semester- och föräldralön avgörs på varje företag.

Förra veckan skrev Byggnadsarbetaren om att VVS Företagen och Byggnads utväxlat avtalskrav. VVS Företagen har nu gått ut med en kommentar till Byggnads krav där man skriver att fackets krav visar att förbundet saknar insikt om hur lågkonjunkturen påverkar branschen.
– Avtal på de villkor som Byggnads kräver förstärker vågen av uppsägningar och hämmar återväxten, säger Robert Jakobsson, förhandlingschef på VVS Företagen.

”Orättvist med lika hög lön”

Men framför allt trycker VVS Företagen på att man vill ha en mer individuell lönesättning. Man vill frångå de centralt udelade generella löneökningarna.
-Byggnads tycks sakna förtroende för de lokala parternas förmåga att hitta ändamålsenliga lösningar. Vi är bekymrade över denna misstro, säger Robert Jakobsson.
Anita Hagelin, chefsjurist på VVS Företagen förhandlingsavdelning, säger att lönen måste sättas efter prestation.
– Det är orättvist att oengagerade medarbetare ska ha lika hög lön som de medarbetare som anstränger sig och i hög utsträckning bidrar till företagets produktivitet, säger hon.

Vill slå samman avtalen

VVS Företagen vänder sig också emot Byggnads krav på höjningar av semester- och föräldralönerna. Även här tycker man att beslutet ska ligga på varje enskilt företag.
Arbetsgivarna och facket har dock en gemensam ambition; att slå samman kyl- och vvs-avtalen till ett avtal.

Jenny Berggren
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Arbetsgivarna sågar avtalskrav

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig