"Arbetsgivarna måste också betala"
– Om några veckor har vi förhoppningsvis ett mer konkret besked, sa biträdande näringsminister Mona Sahlin efter torsdagens möte, som hon och utbildningsminister Thomas Östros hade med de fackliga organisationerna, däribland Byggnads.
Stockholms universitet står berett att överta huvudmannaskapet för forskningen, men universitetet vill ha garantier för att verksamheten är finansierad åtminstone tre år framåt.
Därför inleds ett intensivt arbete för att lösa den långsiktiga finansieringen för forskargruppen i Hässleholm. 6,7 miljoner kronor behövs per år. Då är det nödvändigt att få anslag från andra håll och Mona Sahlin vill utröna vad parterna kan bidra med.
Regeringen ska begära att arbetsgivarna är med och delfinansierar verksamheten. Svenskt näringslivs Göran Tunhammar och LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin kallas till ett möte i näringsdepartementet för att diskutera olika lösningar.
Torsdagens möte var ett sätt att få veta hur berörda fackförbund ser på frågan. Men Mona Sahlin sa att hon sett att arbetsgivarna varit motsträviga med att ge bidrag till den aktuella forskningen.
-Motståndet mot att betala kan tolkas som ett erkännande av hur farliga isocyanaterna egentligen är, säger hon.
Om arbetsgivarna inte heller i fortsättningen vill stötta isocyanatforskningen, ser Mona Sahlin en möjlighet att dra in på statliga partsmedel till arbetsgivarna.
-Detta är ett arbetsmiljöproblem, där vi anar att det vi ser idag, bara är toppen av ett isberg. Det orsakar stora kostnader och här är det extra moraliskt viktigt att arbetsgivarna är med och går in och förhindrar sjukdomar i arbetslivet, sa Mona Sahlin.
Vänsterpartiet och socialdemokraterna har förhandlat fram budgetpengarna, på 6,7 miljoner kronor till verksamheten nästa år. Något Sahlin gav vänsterpartiet en eloge för.
Det är en insikt om de stora skador isocyanaterna orsakar och den stora betydelse isocyanatforskningen i Hässleholm har, som har lett till att regeringen nu griper in. Mona Sahlin jämförde med asbestlarmen på 1970-talet.
– Det är inte fel att jämföra med asbestlarmet, sa hon och konstaterade att isocyanater orsakar svåra skador och har en koppling till den stora folksjukdomen med allergier och kan även kopplas till sjukdomar med trötthetssymtom.
Om forskningen i Hässleholm säger hon:
– De har gått i bräschen. Svensk och internationell forskning skulle tappa mycket om verksamheten i Hässleholm lades ner.
På mötet fanns LO och flera fackförbund representerade. Byggnads representanter på mötet var förbundsordförande Hans Tilly och arbetsmiljömbudsman Kjell Johansson.
– Detta är glädjande. Sahlin och Östros ger ett starkt intryck av att vilja lösa situationen för forskningen långsiktigt. Nu får vi se vad det går att komma fram till, säger Kjell Johansson.