info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Arbetsgivarna följer inte kollektivavtalen

Den utländska arbetskraften vågar ofta inte driva några ärenden, trots att de har löner långt under avtalet. Det anser Björn Pettersson på Byggnads Småland-Blekinge som granskar byggnadsarbetares villkor på utländska företag.

Björn Pettersson arbetar sedan årsskiftet med projektet Ordning & reda i region Småland-Blekinge. Han granskar framför allt byggnadsarbetarnas villkor på utländska byggföretag.

Mellan 15-20 kronor i timmen

I snitt får han cirka tio tips i veckan. Det är tips från medlemmar, förtroendevalda och ibland arbetsgivare. Tipsen handlar om dålig arbetsmiljö och hur den utländska arbetskraften får låga löner långt under avtalet. I ett fall tjänade några lettiska arbetare mellan 15-20 kronor i timmen. Björn Petterssons kan inte uppge några siffror, men hans uppfattning är att allt fler utländska arbetare med dåliga villkor ökar i regionen.

Lever under ständigt hot

– De flesta företag tecknar kollektivavtal. De skriver på, men sedan skiter de i att följa avtalen. Det är ytterst sällan som den utländska arbetskraften vill driva några ärenden. De lever under ständigt hot att bli hemskickade, säger Björn Pettersson.
De utländska byggnadsarbetarna kommer bland annat från Rumänien, Vitryssland och från de baltiska länderna; Lettland, Estland och Litauen, De arbetar på alla slags byggjobb; stombyggen, värmeverk och stenläggning av garageuppfarter. De arbetar både på små och större företag.

Dräligligare villkor

Byggnads har varit tillbakapressade sedan EG-domstolen gav det lettiska företaget Laval rätt mot Byggnads blockad av ett skolbygge 2007.
– Mig veterligen har vi inte begärt några stridsåtgärder i den här regionen sedan dess, säger Björn Petterson.

Han hoppas nu att det nya huvudentreprenörsansvaret som skrivits in i byggavtalet ska göra så att de utländska byggnadsarbetarna får drägligare villkor.
– Huvudentreprenörsansvaret sätter press på underentreprenörerna och arbetsgivarna vill ju inte framstå i dålig dager, säger Björn Pettersson.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Arbetsgivarna följer inte kollektivavtalen

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig