info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Arbetsgivarna bekymrade

"Olyckligt" säger Mats Åkerlind på BI, "bekymmersamt" säger Svenskt Näringslivs Carola Lemne om uteblivna LO-samordningen.

Under onsdagsförmiddagen stod det klart att LO-förbunden inte lyckats enas om en samordning av sina krav inför nästa års avtalsrörelse. Det sprack på att man inte kunde enas om hur löneskillnader mellan könen ska jämnas ut. Besvikelsen är tydlig från LOs och Byggnads sida. Även på arbetsgivarsidan möts beskedet med besvikelse.
– Det är olyckligt att LO-samordningen inte lyckats hålla ihop. Vi hoppas att beskedet idag inte leder till ökad konfliktrisk. Det vore mycket oroväckande säger Mats Åkerlind, förhandlingschef och vice vd på Sveriges Byggindustrier i ett pressmeddelande.
Han lägger till att byggsektorn är konkurrensutsatt på en allt mer internationell marknad, samtidigt som det råder stor bostadsbrist i Sverige.
– Ska byggbranschen nå de höga mål regeringen har satt om 250 000 nya bostäder på fem år behöver branschen en bättre sammanhållning och ett större ansvarstagande, säger han.
Svenskt Näringslivs vd Carola Lemne säger i en kommentar att beskedet är bekymmersamt. Men hon konstaterar också att detta inte påverkar arbetsgivarnas utgångspunkt inför avtalsrörelsen.
– För att värna jobben och konkurrenskraften i svenska företag är det centralt att ett avtal inom industrin blir det normerande avtalet i avtalsrörelsen och fungerar som utgångspunkt för förhandlingar på andra avtalsområden, säger hon.

Jenny Berggren
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Arbetsgivarna bekymrade

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig