info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

"Arbetsgivaren har det yttersta ansvaret"

Byggnads har reagerat kraftigt på asbestspridningen vid en skola i Örebro. Fackförbundet kräver nu att arbetsgivare och fastighetsägare tar sitt arbetsmiljöansvar fullt ut.

– Arbetsgivaren har alltid det yttersta ansvaret. Någonstans har det gått fel, då personal har rivit asbest utan att följa regelverket, säger Ulf Kvarnström, ansvarig för arbetsmiljöfrågor på Byggnads förbundskontor.

La omedelbart ett stopp

I fredags skrev Byggnadsarbetaren.se om asbetspridningen vid en skola i Örebro. Två rörisolerare hade kapat rör som innehöll asbest nere i källaren. De visste inte om att det fanns asbest i rören och bar rördelarna uppför trappan, genom korridoren och la dem i en öppen container. Byggnads la omedelbart ett stopp på arbetsplatsen och Arbetsmiljöverket rekommenderade att alla som befunnit sig i lokalerna skulle skickas på läkarundersökning för lungröntgen och spirometri.

Viktigt att arbetet utförs korrekt

– Det är främst vid rivning och renovering som personer som vistas i anslutning till byggnaden riskerar att exponeras. Asbest är hudgenomträngande och partiklarna så små att det är svårt att skydda sig. Därför är det extra viktigt att arbete utförs korrekt, säger Ulf Kvarnström, ansvarig för arbetsmiljöfrågor på Byggnads.
I dag finns över 400 000 ton asbest spritt över hela landet i befintligt tillstånd. Byggnads jobbar ständigt med utbildningsinsatser kring asbest, både centralt i olika grupper, men också med utbildningar för regionala skyddsombud.

Asbest:
Asbest finns i många byggmaterial, men är sedan 1982 förbjudet att använda i Sverige. Asbest kan orsaka flera allvarliga och dödliga sjukdomar, som lungcancer och cancerformen mesoteliom. Lungcancer kan ta mellan 20-40 år att utveckla, mesoteliom mellan 30-40 år. På grund av farligheten är reglerna stränga vid sanering av asbest.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: "Arbetsgivaren har det yttersta ansvaret"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig