info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Arbetsgivare åtalas efter dödsolycka

I december 2001 omkom en 34-årig plåtslagare efter ett fall på sju meter från ett tak i Luleå. Nu har åklagaren beslutat att väcka åtal mot arbetsgivaren, Hala byggplåtslageri AB.

34-åringen fördes till universitetssjukhuset i Umeå men hans liv stod inte att rädda. Fyra dagar efter att han störtat från taket avled han i sviterna av svåra rygg- och skallskador.
Arbetsmiljöinspektionen har tidigare beslutat att inte polisanmäla vare sig arbetsgivaren eller byggherren, som var fastighetsägaren. Trots att arbetsmiljöinspektionen i sin utredning fann att båda brustit i ansvar. På arbetsplatsen saknades säkerhetslina och den klätterplattform som var tänkt som skydd mot fall var inte placerad där arbetet utfördes. Arbetsmiljöinspektionen konstaterade också att planeringen och valet av arbetsutrustning var bristfällig. Det hade heller inte gjorts någon skriftlig riskbedömning och någon miljöplan var inte upprättad.

Enligt den stämningsansökan som kammaråklagare Lars Magnusson lämnat till Luleå tingsrätt, har den 51-årige arbetsgivaren av oaktsamhet vållat plåtslagarens död. Arbetsgivaren ska ha brustit i det systematiska arbetsmiljöarbetet då han inte gjort en utförlig riskanalys innan arbetet och inte gett 34-åringen några skriftliga instruktioner. Som ett led i detta användes inte skyddsräcken, ställningar eller personlig fallskyddsskyddsutrustning, menar åklagaren.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Arbetsgivare åtalas efter dödsolycka

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig