info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Arbetschefen mutades i tio år

En arbetschef på Lindqvist Bygg tog emot mutor under tio års tid. I utbyte fick kriminella företag kontrakt på byggarbetsplatser runt om i Stockholm.

Klockan fyra en decembermorgon 2008 ringer byggföretagaren Oscars* telefon. Sömndrucket sträcker han sig efter luren och svarar. På andra sidan linjen är Roger Forsberg*, arbetschef på Lindqvist Bygg, som Oscars företag gör jobb åt i Stockholm. ”Ni kan inte fakturera så här mycket”, säger han. Oscar samlar sig och svarar: ”Då får ni klara av de där köken själva”. Oscar hör hur arbetschefen skruvar på sig, som om han egentligen vill något annat. ”Hur många man är ni?”, undrar han. ”Två”, svarar Oscar. ”Aja, låt gå”, blir Roger Forsbergs svar.

”Han ville ha pengar”

När Oscar lägger på luren har han en olustig känsla i kroppen. Vad ville arbetschefen, egentligen? Oscar beslutar sig för att ringa en kompis, som arbetar för bemanningsföretaget Farstavikens Bygg & Bemanning, och länge har varit uthyrd till Lindqvist Bygg. ”Han ville ju ha pengar”, blir svaret.
Kompisen förklarar att Roger Forsberg tar emot mutor för att bevilja underentreprenörer kontrakt med Lindqvist Bygg. Ju fler anställda ett företag har desto mer pengar får han. I Oscars fall var det helt enkelt inte lönt. Hans företag hade för få anställda.

Mutorna: 8-10 kr per person och timme

När Byggnadsarbetaren pratar med Oscar har det gått tre år sedan telefonsamtalet och han har lärt sig en hel del om hur Roger Forsberg gör affärer. Oscar berättar att Roger Forsberg utnyttjar sin position som arbetschef på Lindqvist Bygg. Det är han som bestämmer vilka underentreprenörer som ska anlitas, och i utbyte mot kontrakt tar han mellan åtta och tio kronor per person och timme. Personerna som mutar Roger Forsberg företräder små bemanningsföretag med svart arbetskraft.
– Det här har de hållit på med i tio år, säger Oscar.
Ju fler svartarbetare bemanningsföretagen förser Lindqvist Bygg med, desto mer pengar får Roger Forsberg.

Mutor nödvändigt för organiserat svartarbete

Men arbetschefen på Lindqvist Bygg är långt ifrån den enda inom byggbranschen som tar emot mutor. I rapporten ”Storskaliga skattebrott” från Brottsförebyggande rådet (BRÅ) berättar en kriminell person att mutor är en självklarhet för att organiserat svartarbete, inom byggbranschen, ska fungera.
Kriminell
: De stora företagen har sina arbetsledare. Uppdraget brukar börja med att en arbetsledare har fått pengar.
Intervjuare
: Du menar en muta?
Kriminell
: Ja, man får 5–10 kronor extra per timme, per person.

En kall dag i februari 2010 griper polisen byggföretagaren Heikki Hietala ombord på en Finlandsfärja. Samma dag grips även Jari
Nykänen i sitt hus i Kopparberg. De har tillsammans drivit bemanningsföretagen Östra Ekedals Bygg & Bemanning och Farstavikens Bygg & Bemanning. Deras största kund har varit Lindqvist Bygg.
Det är vid gripandet av Heikki Hietala och Jari Nykänen som Ekobrottsmyndigheten får upp ögonen för arbetschefen Roger Forsberg.
Ett par månader efter gripandet döms de bägge av Attunda tingsrätt för grov ekonomisk brottslighet. Hietala till fyra års fängelse och Nykänen till tre. Enligt domen har Hietala och Nykänen, genom osanna fakturor, fört ut totalt 32 miljoner kronor i kontanter ur sina företag. Pengarna har gått till svarta löner.

Kuvert med arbetschefens initialer

Samma dag som polisen griper Heikki Hietala och Jari Nykänen görs en husrannsakan mot en lägenhet utanför Stockholm. Ekobrottsmyndigheten beslagtar mängder av bokföringsmaterial tillhörande Östra Ekedals Bygg & Bemanning och Farstavikens Bygg & Bemanning. I en byrålåda, i ett av sovrummen, hittar polisen 400 000 kronor i kontanter. Lägenheten tillhör en 49-årig kvinna, som skött de svarta löneutbetalningarna i Heikki Hietalas och Jari Nykänens bemanningsföretag. Hon grips och förs till häkte.
Bland alla papper och sedlar hittar Ekobrottsmyndigheten två kuvert och en handskriven löneuträkning som bär Roger Forsbergs initialer – RF.

Projektnummer binder arbetschefen till mutorna

På kuverten står summor: 6 000 och 15 000. På det ena kuvertet finns även ett av Lindqvist Byggs projektnummer: 2207. På projekt 2207 arbetade Östra Ekedals Bygg & Bemanning. Den som anlitade dem var Roger Forsberg.
I ett förhör med Ekobrottsmyndigheten berättar den häktade kvinnan att initialerna RF är en person på Lindqvist Bygg. Hon berättar också att summorna som står på löneuträkningen har lagts i kuvert – totalt 76 600 kronor. Pengarna har betalats ut under en period på 16 veckor, vilket bara är en del av det totala mutbeloppet. Enligt Byggnadsarbetarens källor ska arbetschefen ha mutats under tio år.
Ett par timmar efter att kvinnan avslöjat att RF är någon på Lindqvist Bygg, drabbas hon av en hjärnblödning. Hon hittas medvetslös i sin cell på Kronobergshäktet i Stockholm. Kvinnan dör i sin sjukhussäng innan dagen är över.
På Ekobrottsmyndigheten är man säker på att Roger Forsberg har tagit emot mutor.
– Om sådana här svartfirmor ska få jobb krävs det att någon anlitar dem. Personer som Roger Forsberg ger dem kontrakt mot en ersättning på några kronor per timme, berättar en källa på Ekobrottsmyndigheten som är väl insatt i fallet.
Ekobrottsmyndigheten har även fått in ett anonymt tips. I tipset framkommer det att Roger Forsberg har tagit emot svarta pengar. Uppgiftslämnaren säger sig ha sett Roger Forsberg hålla ett kuvert med pengar i. Tipsaren ska också ha hört
Roger Forsberg säga att kuvertet kommer från Heikki Hietala eller Jari Nykänen.

Arbetschefen: ”Jag har inte tagit emot mutor”

Men i brist på tydliga bevis stryker åklagaren Håkan Litsegård misstankarna mot Roger Forsberg. En annan anledning till att en utredning av Roger Forsberg aldrig inleds är att både Ekobrottsmyndigheten och åklagaren bedömer att de har tillräckligt mycket på Heikki Hietala och Jari Nykänen för en fällande dom.
I förundersökningsmaterialet finns en lista över alla kontakter som den 49-åriga kvinnan har sparat i sin mobiltelefon. En av kontakterna är registrerad som RF. När Byggnadsarbetaren ringer numret svarar Roger Forsberg.
Han befinner sig på golfresa i Spanien men går med på en intervju dagen efter.
– Jag har inte tagit emot några pengar, säger han.
Det är flera som pekar ut dig.

– Nu tycker jag att du är direkt oförskämd. Det där får du ta med Lindqvist Bygg. Jag har inget mer att säga dig.
Lindqvist Byggs vd Göran P Larsson säger att han aldrig hört ryktena om att Roger Forsberg ska ha tagit emot mutor.
– Om det stämmer är det fruktansvärt, säger han.
Har Roger Forsberg någonsin berättat för dig att Ekobrottsmyndigheten misstänkt honom för att ha tagit emot svarta pengar?
– Nej, det har han inte.
Samtidigt får Byggnadsarbetaren reda på att ryktet om Roger Forsbergs sidoinkomst är känt inom Lindqvist Bygg. En gruppchef på företaget berättar att även han har hört ryktena.

Flera bekräftar mutorna

Byggnadsarbetaren har talat med Ekobrottsmyndigheten, källan Oscar, studerat kuverten och löneuträkningarna som bär Roger Forsbergs initialer och gått igenom förhören med alla inblandade. Utöver Oscar, har vi kommit i kontakt med tre personer som pekar ut Roger Forsberg som mutad. En egenföretagare, som gjort jobb åt Lindqvist Bygg i sju år, berättar att man på flera byggen skämtat öppet om att det förekommit svart arbetskraft.
Egenföretagaren berättar att han från flera olika personer och under lång tid hört att Roger Forsberg är mutad.
Liksom Oscar bekräftar även denna byggföretagare att Roger Forsberg har fått mellan åtta och tio kronor per man och timme.
En annan källa berättar att han redan 1999 hört ägaren till en underentreprenör, som har ett rykte om sig att anlita svart arbetskraft, säga: ”I dag ska väl Roger Forsberg ha sina pengar”.

Många företag inblandade

Heikki Hietalas och Jari Nykänens företag är långt ifrån ensamma om att ha betalat svarta pengar till arbetschefen. Våra källor namnger en handfull småföretag som, under tio år, ska ha betalat pengar till Roger Forsberg i utbyte mot kontrakt.
I ett förhör med Jari Nykänen frågar en utredare på Ekobrottsmyndigheten honom om det stämmer att Jari har gett Roger Forsberg pengar. Jari funderar en stund och vänder sig sedan till sin advokat. ”Är jag tvungen att svara på den frågan?”, undrar Jari. Därefter säger han till utredarna att: ”det vill jag inte svara på, inte just nu”.
Byggnadsarbetaren har utan framgång sökt Jari Nykänen för en kommentar. När vi får tag på Heikki Hietala säger han sig vara helt oskyldig och att han aldrig har betalat några mutor till Roger Forsberg.

Oscar, som väcktes av telefonsamtalet från Roger Forsberg, säger att det finns ett mönster som går igen hos alla som betalat mutor till arbetschefen. Det har uppstått en nära relation mellan Roger Forsberg och de som mutat honom.
– De blir hans personliga chaufförer.
Enligt Oscar har chefer i de kriminella företagen hämtat Roger Forsberg varje morgon vid Arlanda Express, då han anlänt med flyget från Småland. Därefter har de kört honom mellan byggarbetsplatserna. I förhör berättar Jari Nykänen att han varje morgon, måndag till torsdag, hämtat Roger Forsberg med sin bil vid Arlanda Express, och att detta pågått under fyra år.
– Jari och Heikki är bara två gubbar i den här kortleken. Det är många andra inblandade. Men Roger Forsberg är den fulaste fisken av dem alla, säger Oscar.

Roger Forsberg jobbar inte längre kvar på Lindqvist Bygg. Han gick i förtidspension vid årsskiftet 2010/2011.

*Roger Forsberg och Oscar heter egentligen något annat.

Peter Leander
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Arbetschefen mutades i tio år

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig