info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Arbetet läggs ned i Uppsala

Under onsdagen utökas konflikten mellan Byggnads och Svevia. Fem Byggnadsmedlemmar och tre Sekomedlemmar lägger ned arbetet på bygget av en multisporthall i Uppsala

Byggnads har tagit till stridsåtgärder för att få Svevia att skriva under ett kollektivavtal med Byggnads. Redan den nittonde januari trädde ett varsel i kraft riktat mot Svevias egna anställda på bygget av en multisporthall i Fyrishov i Uppsala. Ett nytt varsel träder i kraft klockan fyra i dag, tisdag. Det innebär att Byggnadsmedlemmar på tre andra företag på samma bygge lägger ned arbetet. Dessutom har Seko lagt ett sympativarsel som träder i kraft på onsdagsmorgonen.

Fler varsel lagda

Enligt Bengt Westman, ordförande för Byggnads i Uppsala, innebär detta i praktiken att fem Byggnadsmedlemmar och tre Sekomedlemmar lägger ner arbetet på multisporthallen på onsdagen. Bengt Westman säger att det kommer slå mot bland annat arbete med stora maskiner och vvs-arbete.
Stridsåtgärderna kommer, enligt lagda varsel, att utökas i två ytterligare steg den närmsta veckan. Då omfattas Sveviaanställda på andra byggen.
Konflikten handlar om att Byggnads vill ha ett kollektivavtal med Svevia, före detta Vägverket, då företaget har anställda som gör byggjobb inom Byggnads avtalsområden.
Svevias förhandlingschef Per Inge Hultman säger dock att han inte kan skriva något avtal då han är bakbunden av det statligt ägda Svevias medlemskap i Arbetsgivarverket. Han säger att Arbetsgivarverket utesluter Svevia om de skriver ett avtal med Byggnads, medlemmarna måste hålla sig till de organisationer som Arbetsgivarverket har avtal med. Det innebär att byggnadsarbetare i dag går på ett avtal med Seko.

Flera tusen kronors skillnad

Om Svevia utesluts ur Arbetsgivarverket förlorar man, enligt Per Inge Hultman, avtalen för sina övriga anställda.
Byggnads avtalssekreterare Torbjörn Johansson avfärdar förklaringarna om att det ska vara omöjligt för Svevia att underteckna ett avtal med Byggnads som ”snömos”.
– Att ett statligt bolag använder sig av lönedumpning för att vinna och driva byggprojekt är ett hån mot alla byggnadsarbetare i Sverige. Ett bygge är ett bygge och då ska också en byggnadsarbetare få sin rättmätiga lön, sade han då Byggnads gick ut med varslen.
Enligt Byggnads kan det skilja flera tusen kronor per månad mellan en byggnadsarbetare som jobbar för Svevia och en som jobbar under byggavtalet. Per Inge Hultman på Svevia säger att det säkert kan vara så i vissa fall då Svevianställda har fast lön och de som jobbar på byggavtalet har ackordslön. Han tror dock att det jämnar ut sig då ackordslönerna skiftar mer och han har svårt att förstå Byggnads agerande.
– Jag skulle förstå det här om vi saknade kollektivavtal. Men vi har ett villkorsavtal som jag vill påstå i många delar är mer fördelaktiga än byggavtalet, säger han.

Jenny Berggren
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Arbetet läggs ned i Uppsala

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig