info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

”Arbetarna har inget värde alls”

Torbjörn Hagelin, avtalssekreterare på facket, säger på söndagen att parterna fortfarande står "jättelångt ifrån varandra".

I dag träffas medlarna för att försöka komma vidare i förhandlingarna om ett nytt byggavtal. Detta efter att Byggnads igår sa nej till medlarnas bud. Ett nytt bud väntas under morgondagen.
Byggnads har under söndagen samlat sin förhandlingsdelegation för att diskutera läget. Torbjörn Hagelin är upprörd över arbetsgivarnas agerande.
– Jag är riktigt förbannad. Det arbetsgivarna håller på med nu är att gå hundra år tillbaka i tiden. Arbetaren har inget värde alls. Förslaget som ligger är modernt slaveri.

”Totalangrepp på löneformerna”

Det har sedan medlarbudet kom igår diskuterats flitigt hur mycket förändringar det var i förslaget när det gäller den hetaste stridsfrågan – löneformen. Enligt arbetsgivarna i princip ingen förändring alls. Enligt Byggnads innebar medlarbudet stora förändringar.
– Det var ett totalangrepp på våra löneformer och de som säger något annat ljuger. Vi kan inte på något sätt gå med på det här, säger Torbjörn Hagelin.
Han säger vidare att nivån i avtalet inte är det viktigaste just nu. Utan det finns annat som måste prioriteras.
– Det viktigaste för oss nu att vi säkerställer de löneformer vi har. Sedan måste vi skydda våra arbetstider som gör att arbetstagarna kan ha ett socialt liv. När det gäller nivån har vi ännu inte sagt något.
Enligt Torbjörn Hagelin har parterna hittills bara lyckats lösa en enda fråga. Vilken vill han inte gå in på.
– Vi står jättelångt ifrån varandra.
Kan det bli något avtal före tisdag?

– Det beror helt på medlarna, om de lyssnat på de saker som vi tycker måste förändras eller helt tas bort. Och jag kan säga att jag sitter inte och förhandlar kollektivavtal för att försämra. Vi förhandlar kollektivavtal för att utveckla och förbättra för våra medlemmar, säger Torbjörn Hagelin.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: ”Arbetarna har inget värde alls”

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig