info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Arbetare stämda efter olycka

Åtal har väckts mot två byggnadsarbetare vars kollega skadades allvarligt vid en olycka förra året. De båda hade lossat på fallskyddet för att en kranbil skulle komma åt att lyfta tegelpannor.

Den 13 november förra året föll en snickare som jobbade för Peab i Karlskrona fem meter då han lutade sig mot en del av en ställning som gav vika.
Nu har alltså åtal väckts mot två andra byggnadsarbetare. De ska ha lossat på en spira på ställningen för att göra det möjligt för en kranbil att komma åt att lyfta tegelpannor. När kranbilen hade lyft pannorna rättades inte ställningen till, enligt stämningsansökan. Därför hängde skyddsräckets överledare lös på en del av ställningen när olyckan inträffade, och en skyddsräckesgrind var inte ordentligt fäst.

Åklagaren Lotten Loberg som har väckt åtalet säger att det inte är så vanligt att väcka åtal enbart mot arbetare, oftast riktas kritik även mot någon ansvarig högre upp i hierarkin. Men i det här fallet har hon inte kunnat se att arbetsgivaren, som har huvudansvaret för säkerheten, har varit oaktsam.
Arbetarna som enligt Lotten Loberg har brutit mot arbetsmiljölagen riskerar nu böter. Hon skriver i stämningsansökan att de ”utan giltigt skäl har tagit bort en skyddsanordning och satt den ur bruk utan att erhålla medgivande från arbetsledningen, informera övriga arbetstagare eller avspärra riskområdet”.

Jenny Berggren
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Arbetare stämda efter olycka

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig