info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Arbetare smidiga av yoga

Yoga hjälper stela byggnadsarbetare att bli smidiga. I Lindesberg finns en yogagrupp med byggnadsarbetare.

Byggjobbet ger ofta en stel kropp och spända muskler. Men en kurs har gjort att byggnadsarbetare i Lindesberg har fått upp ögonen för yoga. Elva män tränar regelbundet sedan tio veckor till tillbaka.
– Jag känner mig bättre i kroppen, jag är piggare, säger snickaren Michael Lindblom.
Han tycker att yogan har gett en bra effekt och tänker fortsätta.
Han var först skeptisk när han fick frågan från sin chef om han ville delta i yoga.
– Jag hade förutfattade meningar om att det handlade om rökelse och sådant. Men jag tänkte att jag ger det en chans och det är jättebra, säger han. Michael jämför yoga med gymnastik och tycker att det ger en ökad rörlighet.

Flera byggyrken

Byggnadsarbetarna tränar Hatha-yoga, som är en fysisk yoga. Under lugn och koncentration och med fokus på andningen tänjer och sträcker de ut musklerna. Något som byggnadsarbetare behöver, menar Rose-Marie Åkerman, ledare för gruppen.
– Det är absolut en bra träning för dem som har ett hårt fysiskt arbete. Många av dem blir stela i kroppen. De går framåtböjda mycket.
Enligt Rose-Marie Åkerman handlar det om att man förenar kroppen, sinnet och medvetenheten genom olika fysiska rörelser. Målet är att byggnadsarbetarna ska bli smidigare och få en ökad rörlighet i kroppen.
-Det är roligt för de säger att de märker skillnad, berättar hon.
Det började med att hon fick en förfrågan från Michael Lindbloms chef om hon kunde pröva att hålla yogalektion för hans byggnadsarbetare. Detta ledde till att hon startade en renodlad killgrupp. Först började snickare och plåtslagare, idag ingår också elektriker och rörmontörer.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Arbetare smidiga av yoga

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig