info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Arbetare i Qatar stöttas fackligt

Migranter i Qatar har blivit medlemmar i facket. De har också kunnat få hjälp med olika missförhållanden. Det berättade Rajeev Sharma representant för globala byggfacket, BWI, i Stockholm.

Genom världsfacket BWI, i samarbete med facken i arbetarnas hemländer, kan migranter som bygger inför fotbolls-VM i Qatar nu bli fackmedlemmar. För första gången kan det ske utan att det är i strid med de qatariska lagarna.
-Hittills har 1 000 byggnadsarbetare blivit fackliga medlemmar på detta sätt, berättar Rajeev Sharma.
Han arbetar för internationella byggfacket, BWI, med Indien och södra Asien som bas. Under onsdagen befann han sig i Stockholm för att tala på ett seminarium ordnat av biståndsorganisationen Union to Union, under World Day of Decent Work (världsdagen för anständiga arbetsvillkor.)
BWI arbetar också på andra sätt för att skapa en facklig närvaro i landet och kunna ge stöd och hjälp åt arbetarna.

4 000 befaras dö inför VM

Byggandet av anläggningar inför fotbolls-VM i Qatar 2022 har omgärdats av rapporter om usla arbetsvillkor. 95 procent av arbetsstyrkan är migranter. De qatariska lagarna innebär ett förbud för dem att organisera sig fackligt och många tvingas leva under slavliknande villkor. De har ofta falska anställningskontrakt, fråntas pass och har inte rätt att resa hem utan arbetsgivarens tillstånd.
I landet finns cirka 1,5 miljoner gästarbetare, de största grupperna kommer från Indien och Nepal. 1 800 arbetare beräknas ha dött hittills under arbetet med olika anläggningar och cirka 4 000 byggnadsarbetare befaras ha dött då fotbolls-VM startar.
Arbetarna dör i såväl olyckor, som arbetssjukdomar, men också på grund av svåra arbetsvillkor som långa arbetstider och stark hetta.
-Förhållandena är så svåra att många unga arbetare dör i hjärtattacker, säger Rajeev Sharma.

”Fifa vill inte ha fler skandaler”

BWI försöker på olika sätt att sätta press på qatariska staten och internationella fotbollsförbundet Fifa som arrangerar VM.
– De måste ta ett större ansvar för arbetarnas villkor. Man kan inte ha rättvisa spel om man inte har haft rättvisa arbetsvillkor för arbetarna, säger Rajeev Sharma.
Han tycker att för lite hänt hittills, men ser ett visst hopp i att både qatariska staten och Fifa numera är mer känsliga för omvärldens påtryckningar. Paradoxalt nog kan skandalerna i Fifa leda till bättre arbetsvillkor.
– Fifa vill inte ha fler skandaler, säger Rajeev Sharma

Ny granskningsresa till Qatar

Vid seminariet deltog även Byggnads ordförande Johan Lindholm. Han kommer att ingå i en delegation från BWI som ska besöka Qatar i november för att granska situationen för migrantarbetarna. Det är en uppföljning av tidigare års besök, 2013 och 2014.
Under samma resa kommer man också att besöka Abu Dhabi, ett land där flera byggprojekt pågår, med många migrantarbetare. Bland annat ska World Skills hållas där 2017.

LÄS MER
2015-01-20: Verkligheten bakom byggboomen i Qatar
2015-05-05: Nytt stöd till migranter i Qatar

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Arbetare i Qatar stöttas fackligt

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig