info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Arbetare har dålig kunskap om pensionen

Bland de privatanställda arbetarna anser endast 15 procent att de har tillräckliga kunskaper för att göra egna pensionsval. Sju av tio tycker att staten har störst ansvar för pensionen. Det visar en undersökning från AMF.

Dagens pensionssystem bygger allt mer på att individen själv tar ansvar.
– De val man gör har stor betydelse och det kan handla om tusentals kronor mer eller mindre i pension, säger Anna Allerstrand, trygghetsekonom på AMF.
Men AMF:s undersökning visar att endast 16 procent av de privatanställda arbetarna tycker att individen har störst ansvar. Hela 70 procent tycker att staten har störst ansvar. Och 43 procent av de tillfrågade uppger att de saknar tillräcklig kunskap för att fatta beslut om det egna pensionssparandet. Dåliga kunskaper om hur pensionssystemet fungerar kan leda till en sämre pension.
– Många upplever pensionssystemet som krångligt och svårt att ta till sig. Det viktiga är att ta reda på vad som gäller för den egna situationen och en bra början kan vara att läsa de pensionsbesked som kommer hem i brevlådan, säger Anna Allerstrand.
Totalt omfattade undersökningen 3 300 personer.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Arbetare har dålig kunskap om pensionen

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig