info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Arbetare fick rätt i domstol

Trafikverket handlade upp entreprenörer vid ett bygge i Stockholm – alldeles för billigt. Det slår en polsk domstol fast och tvingar nu det polska byggföretaget att betala 120 000 kronor retroaktivt, till var och en av byggnadsarbetarna.

En domstol i Polen har slagit fast att tre byggnadsarbetare som arbetade med ett vägprojekt i Stockholm, Norra Länken, fick för låg lön. Det polska bemanningsföretaget ska betala 120 000 kronor till var och en, efter en två år lång rättsprocess.

Domen är viktig för Byggnads. Våren 2009 fick arbetarna information från facket om att de hade rätt till högre lön än den de fått. Men när utbetalningarna dröjde, bestämde sig arbetarna för att väcka talan mot arbetsgivaren Budomex i en domstol i Polen. Deras kontrakt hade då löpt ut.

Företaget Budomex var underentrepenör hos den tyska jättekoncernen Bilfinger Berger, som vunnit upphandlingen i ett av de största infrastrukturprojekten på decennier: Norra Länken, Citytunneln och Citybanan. De hade vunnit genom ett mycket lågt anbud, vilket slog ut konkurrenterna, skriver Dagens Arena.

Domen i regionrätten i Krosno avkunnades den 5 juni, och innebär att byggnadsarbetarnas före detta arbetsgivare är skyldig att betala skillnaden mellan de 124 kronor per timme de fick, och den lön de skulle ha fått enligt kollektivavtal. 159 kronor per timme under 2008 och 171 kronor per timme under 2009.

Personerna bakom uthyrningsföretaget Budomex finns fortfarande i Sverige och trots rättegången i Polen hyrs arbetskraft ut till Bilfinger Bergers arbetsplatser på Norra Länken, skriver Dagens Arena.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Arbetare fick rätt i domstol

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig