info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Arbetare fick grävskopa på sig

Efter dödsolyckan i Gällivare: Nytt tillbud med grävskopa. I måndags träffades en maskinist av en skopa på en byggarbetsplats i Malmberget. Även denna gång är Veidekke inblandat.

Det är bara tre månader sedan grävmaskinisten Niklas Andersson dog efter en olycka med en fallande skopa i Gällivare. I måndags inträffade en ny incident, denna gång betydligt lindrigare. Under arbetet med att schakta fram en kabel i Malmberget gled en grävskopa ner i en grop där arbete pågick. En grävmaskinist anställd av Berggren & Bergman, som ägs av Veidekke, träffades av skopan. Han klarade sig undan med blåmärken på benen.

– Rapporterna vi har fått är att det gick jättebra för honom, lite blåmärken bara, men det är samtidigt ett allvarligt tillbud, säger Ulf Normark, ombudsman för Byggnads i Norrbotten.

Läs också Brodern efter Niklas död: "Ville ta med sonen till första träningen"

Han menar att det är oklart om skopan var fastsatt vid grävmaskinen och det i så fall var fel på fästet, eller om den låg på marken. Och det hade kunnat gå mycket värre.
– Nog hade det kunnat gå illa, det är ju tunga grejer skopor. Det är för tidigt än att säga vad det berodde på, men jag tror inte det berodde på Veidekke.
Ulf Normark framhåller att det höga tempot på byggen är en bidragande orsak till olyckor.
– Om man ser generellt påverkar stressen ute på byggarbetsplatserna. Jag ser att det är så pressade tider.

Hur ska man få bukt med det?

– Vi måste försöka påverka beställarna. Beställarna tjänar inte heller på stressade tider, det blir inte bra utfört arbete. Pressar man tiderna måste det fallera någonstans. Man måste fråga sig ’är det här realistiska byggtider?’ Sånt måste även beställarna tänka på.

Efter tillbudet i måndags stoppade Veidekke alla pågående projekt i området för att se över säkerheten. Och nästa vecka ska företagets VD samla alla ledningsgrupper i landet för ett samtal kring risker.

– Säkerhet handlar både om att följa rutiner och en riskmedvetenhet. Men det är en färskvara, då får man ta tillfället i akt att få folk att tänka på det, säger Kristina Andreasson, kommunikationschef på Veidekke.

Byggnads framhåller pressade tider som en orsak till olyckor, hur ser du på det?

– Det är svårt att kommentera stressnivån. Men oavsett om det är stressigt eller ej ska vi inte tumma på säkerheten. Så är det så att det är stress det handlar om, då är det det vi ska följa upp, säger Kristina Andreasson.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Arbetare fick grävskopa på sig

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig