info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Arbetare får mindre friskvård

Arbetare får friskvårdsbidrag från jobbet mer sällan än tjänstemän. Det visar en undersökningen som tidningen Arbetet låtit göra. Efter årets avtalsrörelse kan plåtslagare få bidrag.

Friskvårdsbidrag innebär att man får stöd från arbetsgivaren för att betala exempelvis träningskort. Glasarbetarna är den av Byggnads medlemsgrupper som sedan flera år har rätt till sådant bidrag enligt kollektivavtalet. Det stöd de kan begära av arbetsgivaren ligger på 2000 kronor per år. I årets avtalsrörelse ville Byggnads ha in friskvårdspeng i fler avtal och de lyckades med det för plåtslagarnas del. Det innebär att plåtslagare nu ska kunna få stöd på 2500 kronor.
I byggavtalet finns också en rekommendation om att ge bidrag till friskvård, men tvingande skrivning saknas.
Andelen Byggnadsmedlemmar med rätt till stöd till sin träning har alltså ökat och det går i linje med den generella utveckling som visar sig då tidningen Arbetet låtit Sifo undersöka hur stor del av svenskarna som får friskvårdsbidrag av arbetsgivaren. 2010 svarade 59 procent av arbetarna i undersökningen ja, i år har andelen ökat till 72 procent. Men trots ökningen är andelen arbetare med friskvårdsbidrag mindre än andelen tjänstemän. Bland tjänstemännen svarade 77 procent ja på frågan redan 2010, i år har andelen ökat till 87 procent.
Professor Stig Vinberg på avdelningen för hälsovetenskap på Mittuniversitetet säger till Arbetet att det inte är rimligt att glömma bort arbetarkollektivet, som ofta jobbar i yrken med exempelvis tunga lyft.
– Man borde satsa på att jämna ut skillnaderna, säger han.
Folkhälsominister Gabriel Wikström säger till Arbetet att en översyn av friskvårdsbidraget är på gång.
Drygt 1000 personer har intervjuats i Sifoundersökningen.

Jenny Berggren
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Arbetare får mindre friskvård

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig