info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Arbetare dödas och fängslas

I minst nio länder har mord och försvinnande används som en taktik för att skrämma arbetare. Det visar bland annat en rapport som släpptes under det globala fackets kongress i Berlin.

Det globala facket ITUC håller på att avsluta sin kongress i Berlin i Tyskland som pågått sedan i söndags. Under kongressen släpptes det globala indexet på hur världens länder sköter sig för att förhindra exploatering av världens länder. Qatar har en av sämsta placeringarna i rankningen, där VM 2022 ska hållas. Det är samma land som inte ratificerat någon av de grundläggande fackliga och mänskliga rättigheterna.

Johan Lindholm deltog på kongressen

Byggnads förbundsordförande Johan Lindholm var en av kongressledamöterna och deltog som LOs representant. Han kommenterar rapporten så här:
– Det är verkligen dags att alla tar sin del av ansvaret över de mänskliga rättigheterna. Det är uppenbart att vi gemensamt måste uppmärksamma de internationella frågorna tillsammans med våra dagliga fackliga frågor i respektive land. Vi är långt ifrån en rättvis och hållbar värld för alla, säger Johan Lindholm.
Under kongressen släpptes det globala indexet på hur världens länder sköter sig för att förhindra exploatering av världens länder.

Arbetare har avskedats och avstängts

Rapporten sammanfattar att regeringar de senaste åren i minst 35 länder, arresterat eller fängslat arbetare som en taktik för att motverka krav om demokratiska rättigheter, schysta löner och säkrare anställningar. Rapporten visar också att i minst 9 länder har mord och försvinnandet av arbetare används för att skrämma arbetare. Arbetstagare har också i minst 53 länder har avskedats eller avstängts för att de försökt förhandla fram bättre arbetsvillkor. I december deltog Byggnads i världskongressen för det globala facket för byggnads- och träarbetare.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Arbetare dödas och fängslas

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig