info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Arbetare betalade priset

De utländska arbetarna vid Citytunneln i Malmö har fått betala ett högt pris. Det anser Roland Ljungdell, ordförande i Byggnads Södra Skåne. I lördags invigdes den nya tunneln.

Bygget blev klart sju månader tidigare än beräknat och kostnaden har blivit en miljard lägre än förväntat.
Men Byggnads hävdar att en del av detta kan förklaras av en stor och ofta obetald arbetsinsats från de många polska arbetarna.
-Jag tror att den utländska arbetskraften har fått betala ett högt pris, säger Roland Ljungdell, ordförande i Byggnads Södra Skåne till Sydnytt.

Extrema arbetstider

Byggnads i Malmö har under åren kommit i kontakt med 500-600 arbetare, som framförallt kommer från Polen. De har tagit upp problem med bland annat extremt långa arbetstider utan övertidsersättning, uteblivna traktamenten och semester.
– När jag frågade när dom skulle ta semester tystnade sorlet och så sa någon att ”om vi skulle vilja ha semester skulle vi få en enkel biljett tillbaka till Polen”, säger Roland Ljungdell, om ett fackmöte när dessa frågor togs upp.
– Det är så att många levt under väldigt förnedrande förhållanden vill jag påstå.

Förnekar kännedom

I inslaget förnekar Citytunneln kännedom om de missförhållanden som Byggnads pekar på och avvisar påståenden om avtalsbrott. Anders Mellberg, informationschef på Citytunneln, anser inte att Citytunnelns ledning borde känna till hur arbetarna har det.
– Det är ju det anlitade företaget som är arbetsgivare för sina anställda. Vi har avtal med dom och så länge dom följer de regler som finns på den svenska arbetsmarknaden så räcker det för vår del.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Arbetare betalade priset

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig